На 10 февруари е Месопустна задушница

Църква
09.02.2018 / 16:09

Осем седмици преди Великден според църковния календар е неделята, наричана „Месопустна", която народът нарича „Месни заговезни”, „Месна заговезна”, „Месни заговелки”, „Месно заговезно”, „Месно запущоване”, „Малки заговезни”, „Месници”, „Кокошкини пустове” и пр. Това е последният ден, в който се яде месо преди великденските празници.

Задушницата преди Великия пост - Голяма задушница - тази година се пада на 10 февруари. Тя също е известна като Месопустна. В съботния ден срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на починалите.

С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки. В църквите се отслужва заупокойно богослужение, в което се четат молитви за напусналите този свят, камбаната се бие на траур, а гробовете се окичват с цветя, преливат с вино, прекадяват с тамян и се оставят запалени свещи. След което раздават подавки, в които има жито за „Бог да прости“.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия и се заговява месо. Най-традиционни за този случай са блюдата с кокошка.

По християнски обичай през дните от Месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

Източник: Десант
 
 

Copyright © 2008-2018 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев