Защита на демократичните институции и целостта на ЕП срещу злонамерена намеса

Европейски парламент
13.07.2023 / 20:15

Парламентът призовава за ефективни системи за мониторинг и наблюдение за откриване на чужда намеса в дейността му в доклад, приет в четвъртък.

Опитите за намеса в демокрацията са „широко разпространено явление, на което трябва да се противодейства възможно най-енергично“, предупреждават евродепутатите в своите препоръки относно реформата на правилата на Европейския парламент за прозрачност, почтеност, отчетност и антикорупция. Повтаряйки своя „дълбок шок и осъждане на обвиненията в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация“ от трима евродепутати, един бивш евродепутат и един парламентарен сътрудник, те призовават за мерки, които биха укрепили институциите на ЕС, когато са насочени към опити за чужда намеса. Те посочват „многобройните вратички в правилата за почтеност и прозрачност на Парламента“ и призовават предложението от 14 точки на президента Мецола за реформиране на правилата на Парламента да бъде приложено в конкретни действия възможно най-скоро.

 

По-стабилна защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, и изясняване на правилата относно конфликтите на интереси

В доклад, приет в четвъртък с 441 гласа „за“, 70 „против“ и 71 „въздържал се“, евродепутатите настояват за бързо преразглеждане на кодекса за поведение на членовете, включително ефективни санкции. Кодексът следва да защитава по-ефективно лицата, подаващи сигнали за нередности, и да засили правилата относно конфликтите на интереси, декларациите за имущество и разкриването на странични доходи, както и да забрани платената странична работа за субекти, обхванати от Регистъра за прозрачност.

Въпреки че диалогът между представителите на групите по интереси и вземащите решения остава „жизненоважна част от европейската демокрация“, неподходящи средства за влияние, подкупи и други престъпления са неприемливи, подчертават те.

 

Чуждата намеса трябва да има последствия

Евродепутатите отбелязват, че страни като „Катар, Мароко, но също и Китай, Русия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Сърбия и Турция са инвестирали сериозно в лобистки усилия в Брюксел“. Чуждестранната намеса „не трябва да остава без последствия“, подчертават те, като призовават всички законодателни и незаконодателни предложения за сътрудничество с държавни органи, които се опитват да се намесят, включително финансиране от ЕС, да бъдат спрени. Средствата за организациите на гражданското общество и независимите медии, както и хуманитарната помощ трябва да бъдат запазени.

Обхватът и наблюдението на Регистъра за прозрачност трябва да бъдат разширени и всички евродепутати трябва да декларират планирани срещи с представители на интереси, включително тези с дипломатически представители от страни извън ЕС.

 

Контрол върху дейността на бивши евродепутати

Новият орган на ЕС по етика трябва да следи дали бившите евродепутати спазват шестмесечния период на размисъл и достъпът им до парламента трябва да бъде отнет, ако лобират в парламента от името на високорискови страни. Евродепутатите също така съжаляват, че Комисията отне толкова време, за да представи предложението си и й липсва амбиция за създаването на независим орган на ЕС по етика.

 

Цитати

След гласуването председателят на Европейския парламент Роберта Метсола каза: „Предложенията за реформи, приети днес, ще предложат дългосрочни решения, които да спомогнат за укрепването на нашия капацитет да попречим на външни участници да се намесват в нашата работа. Те ще формират нашата линия на защита срещу авторитарни трети държави, които се опитват да подчинят процеса на вземане на решения в Европа и те ще ни помогнат да защитим нашите отворени и свободни общества. Те ще допълнят всички незабавни мерки, които вече са въведени за увеличаване на почтеността.“

Съдокладчикът Владимир Билчик (ЕНП, Словакия) каза: „Парламентът трябва да остане отворена институция, като същевременно се защитава от корупцията и злонамерената чужда намеса. За да постигнем това, ние предлагаме служителите, занимаващи се с чувствителни въпроси, да получат разрешение за сигурност, имаме нужда от повече публична откритост относно срещите с трети страни и политическите отношения с трети страни трябва да се осъществяват само чрез установени парламентарни канали.

Съдокладчикът Nathalie Loiseau (Renew, Франция) каза: „Днешното гласуване изпраща силно послание. Нашите препоръки показват решимостта на Парламента да подобри своята прозрачност, да се бори с корупцията и да се бори по-добре със злонамерената чуждестранна намеса. Той също така припомня предишните си позиции в полза на силен Европейски орган по етика, който би подобрил както прозрачността, така и отчетността спрямо нашите граждани.“

 

Фон

Специалната комисия на ЕП по въпросите на чуждата намеса, прозрачността и отчетността беше натоварена със задачата да напише този доклад след пленарната резолюция от 15 декември 2022 г. Той допълва набора от мерки, предприети от и подготвяни в други органи на ЕП.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев