Българският паспорт вече е 13-ти в света

Паспорт
22.07.2023 / 14:59

България се изкачи до 13-то място за 2023 г. в авторитетната класация на базираната в Лондон частна консултантска фирма "Henley & Partners" за най-атрактивни паспорти в света.

Според световната класация "Henley Passport Index" за третото тримесечие на 2023 г., публикувана на официалния сайт на компанията, притежателите на български паспорт към момента имат безвизов достъп до 176 държави в света, наред с гражданите на Княжество Монако и Румъния.

За сравнение през 2022 г. в същата класация България е на 17-о място с безвизов достъп до 173 държави в света заедно с Хърватия.

Тази година Сингапур измести миналогодишния лидер Япония, заемайки първо място с безвизов достъп до 192 държави.

Сингапур е следван от паспортите на Германия, Италия и Испания, които са на второ място с достъп до 190 държави, пред притежателите на паспорти на Австрия, Финландия, Франция, Япония, Люксембург, Южна Корея и Швеция, които имат безвизов достъп до 189 държави.

Обединеното кралство е на 4-то място в света с безвизов достъп до 188 държави, Канада е на 7-мо място с достъп до 185 страни, а САЩ е на 8-мо място с безвизов достъп до 184 държави.

Най-неатрактивни според класацията са паспортите на Афганистан, Ирак и Сирия, чиито притежатели имат безвизов достъп съответно до 27, 29 и 30 държави.

Паспортният индекс на Henley & Partners е оригиналното, авторитетно класиране на всички паспорти в света според броя дестинации, до които притежателите им имат достъп без предварителна виза. Индексът се основава на специално предоставени данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), най-голямата и най-точна база данни с информация за пътуване, и е подобрен от изследователския екип на Henley&Partners, се казва в официалния уебсайт на компанията.

Според уебсайта Henley Passport Index, който събира данни от 18 години, той включва 199 различни паспорта и 227 различни дестинации за пътуване. Актуализиран на всяко тримесечие, Henley Passport Index се счита за стандартен референтен инструмент за гражданите на света и суверенните нации при оценка на мястото на паспорта в спектъра на глобалната мобилност.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев