Единственият музей на тютюна в България отвори врати в Ардино

Музей на тютюна
11.08.2023 / 18:19

Музей на тютюна разказва за един от основните поминъци в община Ардино в близкото минало.

Разположен на площ от над 300 кв.м., той бе официално открит като част от програмата на третото издание на „Дните на Ардино“ 2023 г.

Експозицията показва пътя на тютюна от обработката на земята и засяването на семената, през създаването на разсада, оформянето на лехите, беритбата, сушенето и балирането му, чак до предаването на суровината във фабриките за цигари.

Представата за всеки един от процесите в етапите на отглеждане и обработка посетителите добиват от различни предмети на бита, включени в процесите, снимков и текстови материал.

Според уредника на музея Танер Чобанов, музеят в Ардино се отличава от съществуващите експозиции в различни краища на страната именно със своята изчерпателност. Идеята за създаване на музей на тютюна е част от Плана за развитие на родопската община.

„Тютюнът, произведен в Ардино, е бил един от най-висококачествените тютюни, най-ароматните и 80% от производството е било за експорт в Австро-Унгария и Германия“, разказва Танер Чобанов. По думите му тютюн в родопската община започва да се отглежда от края на 19 век.

Първи започват да сеят в селата Ахрянско, Родопско и Бял Извор. Местните жители, които работели в съседна Гърция, криели семена тютюн в джобовете си, за да го пренесат в България.

„Правят го тайно, защото в края на 19 век в пределите на Османската империя било забранено да се сее тютюн от мюсюлманите. Това било привилегия само на гърците“, обяснява Танер Чобанов. И допълва, че през 1910 г. в Ардинско тютюн работят 59 села, като от тях има 1857 тютюнопроизводители, които произвеждат 347 700 кг тютюн годишно. Почти всяко семейство в региона се е занимавало с отглеждането на тютюн. В наши дни тютюнопроизводителите в община Ардино са единици.

„Тютюнът ни е бил основен поминък в продължение на над 100-150 години. Аз също съм израснал с него. Тютюнът е може би най-трудната култура за обработване. Цели 9 месеца хората са ангажирани с неговата обработка.

А в трите месеца, когато трябва да почиват, времето им е ангажирано с неговата продажба“, каза пред присъстващите на откриването кметът на Ардино инж. Изет Шабан. Той припомни, че заради спецификата на района, обработката на земята и цялата последваща дейност се е случвала основно с човешки труд и с помощта на животни - за оран.

Експозицията, посветена на тютюнопроизводството, предизвика интерес, като на откриването освен официалните лица бяха дошли хора от региона, произвеждали тютюн или работили в складовете, в които суровината се е приемала. Имаше дори и такива, които разпознаха свои приятели на снимковия материал.

А за да докоснат още повече посетителите до тютюнопроизводството, от музея в Ардино имат идеята да осигурят възможност гостите да се включат в някой от етапите по отглеждане, определяйки малка площ до сградата на музея на която ежегодно да се сее тютюн.

Източник: Валентина Стоева, БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев