Ден 543 от нахлуването в Украйна: 3 дни на траур в Чернигов в памет на жертвите на бруталната руска атака

@novinite.com
20.08.2023 / 12:28

Ден 543 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

ООН осъди руската атака срещу украинския град Чернигов

Тридневен траур в Чернигов в памет на жертвите на ракетната атака на театъра

Руската армия твърди, че е осуетила атака на украински дрон срещу Москва и Московска област

Русия държи пет военни кораба в Черно море, единият от които е въоръжен с ракети "Калибър", съобщи Укринформ

ISW: Украинските сили са преодолели големи руски минни полета

Кралят и кралицата на Швеция приеха украинската президентска двойка

 

ООН осъди руската атака срещу украинския град Чернигов

ООН осъди и определи като отвратителна руската атака срещу украинския град Чернигов, насочена срещу цивилни, при която загинаха най-малко 7 души, а най-малко 110 души бяха ранени, предаде АФП.

„Отвратително е да атакуваш централния площад на голям град сутрин, когато хората се разхождат, а някои отиват на църква, за да отбележат религиозен празник.“

Това се казва в изявление на хуманитарния координатор на ООН Денис Браун.

Град Чернигов се намира северно от Киев , на 100 километра от границата с Русия.

 

Тридневен траур в Чернигов в памет на жертвите на ракетната атака на театъра

В украинския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като вчера 7 души, включително шестгодишно дете, бяха убити при руска ракетна атака срещу театър в северния украински град. Повечето от жертвите са били на спирка на градския транспорт, съобщиха местните власти. Повече от 140 души са ранени, като най-малко 25 души са хоспитализирани. Междувременно министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников съобщи, че обучението на украинските пилоти на F-16 вече е започнало.

Президентът Володимир Зеленски каза, че ударът по Чернигов, който се намира на около 145 км северно от Киев, е съвпаднал с православния празник Преображение Господне. В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от стачката. Най-малко 60 къщи и други постройки са повредени. Щети има в около 500 апартамента. В памет на жертвите в града е обявен тридневен траур.

Украински пилоти, както и инженери и техници вече са започнали обучение на самолети F-16, съобщи министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников. Той отбеляза, че обучението на пилоти отнема минимум шест месеца. Преди дни САЩ одобриха програмите за обучение на украинските пилоти, а курсовете им се провеждат от Холандия и Дания. Двете страни също получиха разрешение от Вашингтон да предоставят самолети F-16 на Киев, когато пилотите са готови.

В късното си видеообръщение след посещението си в Швеция президентът Володимир Зеленски каза, че украинската армия не само ще получи бронирани машини от Швеция, но и ще започне да ги произвежда.

„Вече имаме споразумение с Швеция за производство на машините CV 90 у нас. Трябва да намерим начини да произвеждаме вътрешно всяка машина, от която се нуждаем в момента. Освен това има пробив при изтребителите Gripen. Нашите войници вече започват тестове с тях. Стъпка по стъпка се приближаваме до момента, в който „Грипените“ ще летят в нашето небе“, каза Зеленски.

Междувременно стана ясно, че украински дрон е атакувал западния руски град Курск. Ударена е жп гара, има петима ранени, съобщи областният управител Роман Старовойт. Кметът на Москва Сергей Собянин от своя страна съобщи в Telegram, че дрон се е опитал да лети към Москва и че атаката е била осуетена от силите за противовъздушна отбрана.

 

Руската армия твърди, че е осуетила атака на украински дрон срещу Москва и Московска област

Властите в Москва съобщиха днес, че са осуетили атака на украински дрон, насочена към Москва и района на Москва, втората за два дни. Това се случва в момент, когато подобни атаки на руска територия се увеличават като част от контранастъплението на силите на Киев , предаде АФП.

„Около 4:00 часа сутринта беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с дрон срещу инфраструктура в Москва и Московска област“, ​​се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

„Няма жертви и щети“, се казва още в текста.

Дронът е летял "по посока на Москва", съобщиха руските военни, като добавиха, че машината "се е разбила в необитаема зона".

„Благодаря на войниците за тяхната работа“ по прихващането, написа в Telegram кметът на Москва Сергей Собянин.

Полетите до международните летища Внуково и Домодедово бяха "временно ограничени" през нощта, според руската транспортна агенция Росавиация, цитирана от агенция РИА Новости, преди бързо връщане " към нормален режим ".

Московска област не е единствената, атакувана от дронове през нощта.

Според Роман Старовойт, губернатор на Курска област, разположена на границата с Украйна, дрон "се е разбил на покрива на железопътната гара в Курск, след което е избухнал пожар". Потушен е в 3:46 ч. местно време.

„Покривът, фасадата и първата платформа са повредени. Освен това ударната вълна е нанесла щети на чакалнята и пешеходния тунел“, написа Старовойт в Telegram.

Той съобщи още, че по време на атаката на гарата са били 50 души. "Петима души са леко ранени от стъклени парчета", трима от тях са "изпратени в болница за преглед".

В Ростовска област на Русия "два дрона" са били прехванати от силите на ПВО, съобщи губернаторът Василий Голубьов.

Единият е паднал на територията на военно поделение в Каменск, другият - на километър северно от Новошахтинск, каза Голубьов, без да дава повече подробности. „Няма жертви и щети“, увери той.

 

Русия държи пет военни кораба в Черно море, единият от които е въоръжен с ракети "Калибър", съобщи Укринформ

Русия поддържа пет военни кораба на бойно дежурство в Черно море, включително един военен кораб, въоръжен с до четири крилати ракети "Калибър". Това съобщиха украинските ВМС във Фейсбук, предаде Укринформ.

„В Черно море има пет вражески кораба на бойно дежурство, включително един с крилати ракети „Калибър“, който носи до четири ракети, и един вражески кораб в Азовско море“, се казва в публикацията.

В Средиземно море има осем вражески военни кораба, включително два, въоръжени с до 24 крилати ракети Калибър.

Командващият украинските военновъздушни сили Микола Олещук по-рано каза, че скоростта на украинската контраофанзива ще се ускори, ако украинските военни самолети получат превъзходство във въздуха.

 

ISW: Украинските сили са преодолели големи руски минни полета

Последните маневри на украинските сили за отбрана в южната част на страната са от голямо тактическо значение, тъй като им позволяват да действат извън мащабни минни полета, съобщи американският Институт за изследване на войната, цитиран от БТА.

Анализатори твърдят, че вчера украинските сили са продължили контранастъпателните действия в най-малко три участъка на фронта, напредвайки на границата между Авдиевка и Донецк и близо до село Роботине в западната част на Запорожка област.

Освен това данните за геолокация, публикувани още на 16 август, показват, че украинските сили са направили ограничен напредък източно от село Невелское, разположено непосредствено до Донецк в западна посока.

"Скорошните украински офанзиви близо до малки населени места близо до административната граница на Донецка и Запорожка области и западно от Запорожие вероятно ще имат тактическо значение поради структурата на руските отбранителни линии. Тези успехи може да позволят на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани райони, участъци от руската отбранителна линия, което вероятно ще улесни по-бързите украински печалби“, отбелязва Институтът за изследване на войната.

Украинският генерален щаб съобщи, че вчера руснаците отново са се опитали да настъпят по направленията Бахмут, Маринка и Шахтьор, отбелязва УНИАН. По-рано Александър Ходаковски, полеви командир на бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република, която Москва твърди, че е анексирала, коментира, че Русия не е в състояние да спечели военна победа над Украйна и призова за замразяване на войната. Според него подобна ситуация ще бъде по-вредна за Украйна, отколкото за Русия.

 

Кралят и кралицата на Швеция приеха украинската президентска двойка

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и съпругата му Олена бяха приети днес от краля на Швеция Карл XVI Густав и съпругата му кралица Силвия, съобщи Укринформ, позовавайки се на изявление от кабинета на Зеленски.

По време на срещата украинският лидер изрази на краля на Швеция своята признателност за последователната подкрепа на Стокхолм за Украйна в нейната борба за независимост и териториална цялост.

„Ние високо ценим силната шведска подкрепа във всички възможни области. Това е значителен принос към борбата на украинците за свобода и европейско бъдеще“, каза Зеленски.

Той подчерта подкрепата на Швеция за украинците, които бяха принудени да потърсят временна закрила на шведска територия, бягайки от руската агресия.

По време на посещението семейство Зеленски също разговаря с кралската двойка за последиците от руската агресивна война и благодари за хуманитарната помощ, предоставена от Швеция на украинците, засегнати от войната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев