Акценти от седмицата в Сливен

Сливен
03.09.2023 / 13:18

Два състава от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Сливен се завърнаха с отличия от Международен фестивал на изкуствата в Дуръс, Албания. В последните дни на август в Дуръс, вторият по големина и най-стар град в Албания, се състоя Фолклорният фестивал International Competition and Festival of Arts "Summer star of Durres". Модерен балет „Грация“ стана лауреат на I награда, а камерният състав на Детски хор „Дружна песен“ към Детски комплекс беше отличен с III награда от конкурса. Дипломи за отличия във Международния конкурс и Фестивал на изкуствата „Летни звезди на Дурас“ получиха и ръководителите на съставите Пепа Коджабашева - диригент на детския хор, Валентина Недева - ръководител на балет „Грация“ и Юлия Кирова - хореограф на модерния балет.

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов“ определи писателя Милен Русков за носител за 2023 г. Предложението за удостояването му с наградата беше направено от ръководствата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Държавен куклен театър – Сливен. Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на XXI в. Наградата „Добри Чинтулов“ ще му бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.

Основно училище „Паисий Хилендарски“ в сливенското село Тополчане вече има готовност да посреща по-голям брой ученици, които да се обучават на една смяна. Това става възможно след като Община Сливен извърши разширяване на сградния фонд, като довърши строителството на допълнителния корпус, започнало преди 40 години. За довършването на корпуса през 2019 година бяха отпуснати 1 милион и 400 хиляди лева от тогавашното правителство. Строителните дейности стартираха през месец юни миналата година. След приключването им, освен нов корпус, има и нов физкултурен салон. На първия етаж са изградени пет учебни стаи, нови санитарни помещения, фоайе пред тях и връзка с другия корпус на училището. На втория етаж са обособени шест класни стаи. Паралелно с това е проектирана вентилационна система, осигуряваща необходимия свеж въздух за спортуващите и пречистване от замърсения въздух. Монтирана е нова система за отопление. С цел използване на слънчевата енергия, на покрива на физкултурния салон са поставени плоски слънчеви колектори, а в санитарни помещения има и душове. За осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания е монтирана рампа. В помещенията са поставени камери за наблюдение.

За пореден път Сливен посрещна състезателите от Международната колоездачна обиколка на България. Около 17:00 часа на 30 август в центъра на града приключи четвъртият етап от 70-тото юбилейно издание на престижната надпревара с участието на над 120 колоездачи от 28 държави, представители на 21 отбора. Първи пресече финала шампионът на Гренада Ред Уолтърс от отбора на „Екс Спийд Юнайтед“. Награждаването се състоя пред сградата на Общината. Купата на победителя в 114-километровия пробег Бургас - Сливен връчи кметът Стефан Радев. Първенецът по традиция отвори шампанско за победата, а десетки състезатели, граждани, спортни деятели и приятели на колоезденето го аплодираха.

Продължава изпълнението на дейностите по проект BGCULTURE-1.001-0013-C01 „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“. Проектът е по Програма РЗ14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, резултат 1 „Подобряване управлението на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. През следващите месеци предстои да бъде представено културното наследство на всеки от основните етноси в Сливен. Ще бъде предоставена възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси с цел да се стимулира повишаване толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев