Започва регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за местните избори на 29 октомври

Избори - снимката е илюстративна
04.09.2023 / 09:19

Централната избирателна комисия започва да регистрира политическите партии и коалиции за местните избори на 29 октомври.

Документи ще се приемат в сградата на Народното събрание (пл. "1", фоайе, вход "Ларго") от 9:30 до 17:00 часа. Крайният срок за регистрация на политическите организации в ЦИК е 17:00 часа на 13 септември.

ЦИК е длъжна да изпрати списъка на партиите и коалициите, които са се регистрирали за участие в изборите, на съответните общински избирателни комисии (ОИК) до 14 септември; крайният срок за регистрация на политическите организации в ЦИК е 17:00 ч.на 18 септември; ако не са се регистрирали в ЦИК като партии или коалиции, тези организации няма да могат да се регистрират в Общинската избирателна комисия (ОИК) за местните избори, ако не са се регистрирали, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг миналата седмица.

Съгласно хронологията и изборното законодателство инициативните комитети (ИК) трябва да регистрират независими кандидати за общински съветници, кметове, кметове на райони и кметове на кметства в Общинската избирателна комисия(ОИК) до 17:00 ч.на 18 септември, за да могат да участват в местните избори. Инициативните комитети ще се регистрират в своята общинскаизбирателна комисия (ОИК),която може да издигне само един независим кандидат.

Източник: Елена Николова, БТА
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев