ЕП ще изслуша днес Илиана Иванова в качеството на кандидат за следващ еврокомисар

Европейски парламент
05.09.2023 / 09:29

Българският кандидат за следващ комисар на ЕС Илиана Иванова ще бъде изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел. Ако изслушванията са успешни, кандидатът ще бъде избран от Европейския парламент на гласуване в Страсбург следващата седмица.

Очаква се г-жа Иванова да стане комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието, обучението и младежта. Кандидатурата на г-жа Иванова ще бъде разгледана от Комисията по промишленост, изследвания и енергетикана Европейския парламентиот Комисията по култура и образование.

Заседанието ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. На г-жа Иванова ще бъдат предоставени 15 минути за представяне, една минута за въпроси и отговори и пет минути за заключително изявление в края на изслушването. Непосредствено след изслушването, на закрито заседание, председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще дадат своите оценки, се казва в изявление на Европейскияпарламент. Тези оценки ще бъдат изпратени на председателя и на ръководителите на политическите групи. Окончателната оценка ще бъде публикувана утре.

Преди днешното заседание, г-жа Иванова отговори писмено на 36 въпроса относно дейността на комисаря по специалните въпроси. Г-жа Иванова заяви, че ако бъде назначена, тя ще работи за запазване на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, изследванията и иновациите.

Източник: Николай Желязков/БТА
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев