Изслушване на кандидата за комисар Илиана Иванова

Европейски парламент
06.09.2023 / 18:01

Комисиите по индустрия, изследвания и енергетика и култура и образование разпитаха Илиана Иванова, български кандидат за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

 

Г-жа Иванова беше номинирана на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май и стана вицепремиер и министър на външните работи на България. По време на встъпителната си реч кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова представи своите приоритети за инвестиране в научни изследвания и иновации в ЕС, повишаване на уменията, насърчаване на сплотяваща роля на културата и овластяване на младите хора. ЕС е научна сила, подчерта тя, но пейзажът остава „фрагментиран“ и инвестициите са под целта от 3% от БВП и изостават от световните конкуренти. Тя обеща да направи всичко възможно, за да подкрепи програмата Хоризонт Европа като инструмент, който да гарантира, че Европа може да бъде „пионер на глобално ниво“ и да привлече повече ресурси, включително чрез партньорства, и да улесни достъпа до финансиране за МСП.

За да може ЕС да разгърне пълния си потенциал, номинираният за комисар каза, че е от съществено значение да се инвестира повече в наличието на разнообразни таланти, умения и образование. Тя призова програмите да бъдат предоставени на страните партньори, за целенасочени инициативи за увеличаване на включването на половете, включително в спорта, и завършване на образователната зона на ЕС. Г-жа Иванова също подчерта, че спортът е важен актив за сближаването на ЕС, както и инструмент за подкрепа на европейските ценности и психичното здраве на младите хора.

 

Въпроси от евродепутати

Членовете на ЕП поставиха няколко въпроса за това как да се подобри „Хоризонт Европа“, неговия бюджет, ефективност и прозрачност и как той трябва да бъде адаптиран към новите предизвикателства, без да се застрашават съществуващите приоритети. Евродепутатите също попитаха как държавите-членки и регионите могат да бъдат подпомогнати да постигнат по-добри резултати в рамките на програмата и как да се гарантира, че отпуснатото финансиране е изцяло в полза на данъкоплатците.

Членовете също поискаха от кандидата за член на Комисията да подобри равенството между половете, по-специално в спорта. Други евродепутати призоваха да се намерят начини за стимулиране на държавите-членки да постигнат целта за научни изследвания от 3%.

Академичната свобода в Европа, предложените съкращения на бюджета на Creative Europe и настоящите пропуски в достъпа до програмите за мобилност на ЕС поради разходи също бяха повдигнати от евродепутатите. Те разпитаха кандидата за еврокомисар относно плановете за задържане на млади изследователски таланти в Европа, начините за справяне с расизма и ксенофобията в Европа чрез инструменти за образование, както и относно бюрокрацията, възпрепятстваща достъпа до образователните и културните програми на ЕС.

 

Можете да гледате цялото изслушване отново тук.

 

Прес точка

В края на изслушването Сабине ВЕРХЕЙЕН, председател на комисията по култура и образование, и Кристиан-Силвиу БУСОИ, председател на комисията по индустрия, изследвания и енергетика, проведоха прес точка извън заседателната зала: гледайте го тук.

 

Следващи стъпки

Въз основа на препоръките на комисиите и оценката на Съвета на председателите на комисии, Председателският съвет ще извърши окончателната оценка на 6 септември и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев