Закон за свободата на медиите: защита на редакционните решения от политическа намеса

Европейски парламент
07.09.2023 / 21:24

Комисията по култура и образование промени проектозакона, за да гарантира, че той се прилага за цялото медийно съдържание и засилва прозрачността и независимостта на медиите в ЕС.

В проектопозицията си относно Европейския закон за свободата на медиите, приет в четвъртък с 24 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“, евродепутатите искат да гарантират, че новите правила задължават държавите-членки да осигурят плурализъм и да защитят независимостта на медиите от правителствени, политически, икономически или частни интереси.

Те измениха проектозакона, така че изискванията за прозрачност да се прилагат за цялото медийно съдържание, а не само за новините и текущите събития, както предлага Комисията.

 

Защита на работата на журналистите

В приетия текст комисията забранява всички форми на намеса и натиск върху медиите, включително принуждаване на журналисти да разкриват източниците си, достъп до криптирано съдържание на техните устройства и използване на шпионски софтуер срещу тях.

За да защитят по-стабилно медиите, евродепутатите също така установиха, че използването на шпионски софтуер може да бъде оправдано само за всеки отделен случай и ако е разпоредено от независим съдебен орган за разследване на сериозно престъпление, като тероризъм или трафик на хора.

Евродепутатите също така предлагат ограничаване на публичната реклама, разпределена за един медиен доставчик, онлайн платформа или търсачка, до 15% от общия рекламен бюджет, разпределен от този орган в дадена страна от ЕС.

 

Задължения за прозрачност на собствеността

За да оценят независимостта на медиите, евродепутатите искат да задължат медиите да публикуват информация кой ги притежава и кой се облагодетелства от това, пряко или непряко. Те също така искат те да докладват за държавна реклама и държавна финансова подкрепа, включително когато получават публични средства от страни извън ЕС.

Евродепутатите също искат да задължат доставчиците на медийни услуги да докладват за всеки потенциален конфликт на интереси и за всякакви опити за намеса в редакционните решения.

 

Разпоредби срещу произволни решения от големи платформи

За да гарантират, че медиите в ЕС са защитени от много големи онлайн платформи, които произволно изтриват или ограничават съдържанието им, евродепутатите въведоха процедура за самодеклариране и проверка, за да разграничат независимите медии от измамниците. Те също така предлагат 24-часов прозорец за преговори с участието на национални регулатори, преди голяма онлайн платформа да може да продължи със спиране или ограничаване на съдържание.

 

Икономическа жизнеспособност

Държавите членки трябва да финансират обществените медии чрез многогодишни бюджети, за да предотвратят политическа намеса и да осигурят предвидимост на бюджета, казват евродепутатите. Евродепутатите промениха и правилата за системите за измерване на аудиторията, за да ги направят по-справедливи и по-прозрачни.

 

По-независим медиен орган на ЕС

Депутатите искат Европейският съвет за медийни услуги (Съветът) – нов орган на ЕС, който ще бъде създаден с акта – да бъде правно и функционално независим от Комисията и да може да действа сам, а не само по искане на Комисията. И накрая, те искат независима „експертна група“, представляваща възгледите на медийния сектор и включваща гражданското общество, която да участва в работата на Борда.

 

Цитат

„Европейският закон за свободата на медиите има за цел да установи по-голямо разнообразие, свобода и редакционна независимост за европейските медии. Свободата на медиите е сериозно застрашена в няколко държави от ЕС – ето защо новият закон трябва да има удар, а не само да се говори на думи. Подсилихме предложението на Комисията за значително опазване на независимостта на медиите и защитата на журналистите, като в същото време не отслабваме нашите уникални културни различия“, каза докладчикът Сабине Верхейен (ЕНП, Германия) след гласуването.

 

Следващи стъпки

Приетият текст трябва да бъде потвърден от пълния парламент, като гласуването е насрочено по време на пленарното заседание на 2-5 октомври, преди членовете на ЕП да могат да започнат дискусии със Съвета относно окончателния вид на закона.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев