Правителството предлага да се сложи край на карантината за хора, заразени с Covid-19

Карантинирани
08.09.2023 / 09:01

Министерският съвет одобри предложение за изменение на Кодекса за здравето, с което се прекратява задължителната карантина на лицата, заразени с Covid-19, и на техните контактни лица.

След като анализираха ситуацията с пандемията в България, като взеха предвид ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, експертите на Министерството на здравеопазването решиха да предложат изменения в закона, които да позволят премахването на прилаганата в момента задължителна изолация и карантина за Covid-19, съобщава Дарик радио.

"Заболяването продължава да представлява пандемия, поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни. Натрупаното имунно население и циркулиращите варианти спомагат заболяването към момента да преминава в сравнително лека форма и болните да не представляват съществен рисков фактор за здравето на обществото" - заявиха от пресслужбата на правителството.

В Бългатия продължава наблюдението на болните от коронавирус. Ежедневно се съобщават данни за свързани с инфекцията заболявания, хоспитализации и смъртни случаи.

Източник: Радио Дарик
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев