Румен Радев в Солун: България и Гърция трябва да извлекат икономическия максимум от стратегическото си партньорство

Президентът Румен Радев
11.09.2023 / 20:27

Отличните отношения на най-високо политическо ниво способстваха през последните години отношенията на България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите, допринасяща за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Сега двете държави трябва да извлекат икономическия максимум от стратегическото си партньорство. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Солун. Държавният глава е на посещение в Гърция за 87-ото издание на Солунския международен панаир в Гърция. България е почетна страна в тазгодишното издание на най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа.

Президентите Румен Радев и Катерина Сакеларопулу разгледаха българския павилион, в който са представени около 60 български компании в сферата на високите технологии и иновациите, енергетиката, машиностроенето и транспорта, туризма и производството на храни.

Държавният глава посочи, че участието на България като почетна страна-участник в престижния международен панаир в Солун е голямо признание за нарасналия икономически и научен потенциал на страната ни, предвид факта, че в последните години почетни страни са били САЩ, Индия, Германия, ОАЕ.

Румен Радев изрази признателност към Катерина Скеларопулу за личното й посещение на българския щанд и демонстрирания интерес към България, което е отлична възможност за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничеството в редица важни за двете страни области.

Държавният глава призова също така за приемственост в работата на различните правителства в България по стратегическите проекти, които ни свързват с Гърция. Румен Радев открои действията на поредица български правителства за започването на работа по газовия интерконектор с Гърция, развитието на мрежите за пренос на електроенергия, участието на страната ни в терминала за втечнен газ в Александруполис и резервирането на капацитет за природен газ, инициирането на мултимодалния транспортен коридор между Егейско и Черно море. Държавният глава подчерта и приноса на служебните правителства по тези проекти, включително за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, за увеличаването на резервирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, за подписването на споразумение за проучване на възможността за изграждане на нефтопровод между Александруполис и Бургас, както и за гарантиране на надеждността на газовите доставки.

Румен Радев напомни и за подготвените от служебните правителства меморандуми за изграждането на мултимодалния коридор между Егейско и Черно море и неговото удължаване до румънското пристанище Констанца, както и меморандум за участието на България в управлението на пристанището в Кавала. „Това са стратегически проекти, които не само носят преки икономически ползи за страната ни, но и ни превръщат във важен регионален фактор и очаквам институциите в България да консолидират своите усилия за тяхното реализиране“, призова президентът. Държавният глава добави, че има уверение от страна на българския министър-председател, че тези меморандуми ще бъдат подписани в най-скоро време.

Източник: www.president.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев