Депутатите гласуват за укрепване на отбранителната индустрия на ЕС чрез общи обществени поръчки

Европейски парламент
12.09.2023 / 20:11

Във вторник евродепутатите подкрепиха Укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общия закон за обществените поръчки (EDIRPA).

Регламентът, вече съгласуван със Съвета на 27 юни 2023 г., установява краткосрочен инструмент за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез общи обществени поръчки до 31 декември 2025 г. Той ще помогне на държавите-членки да задоволят своите най-спешни и критични нужди от отбрана, които бяха изострени от трансфери на отбранителни продукти в Украйна по доброволен и съвместен начин.

 

Най-малко три държави от ЕС на консорциум и базирани в ЕС изпълнители

Бюджет от 300 милиона евро ще финансира инструмента. Съвместните покупки ще трябва да включват най-малко три държави-членки и трябва да бъдат отворени за участие на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство (асоциирани страни).

Изпълнителите и подизпълнителите трябва да са установени в ЕС или в асоциирана държава и да не подлежат на контрол от страна на неасоциирана трета държава или юридическо лице. Цената на компонентите с произход от ЕС или асоциирани страни не трябва да бъде по-ниска от 65% от прогнозната стойност на крайния продукт.

 

Бонуси за проекти в подкрепа на Украйна, Молдова и МСП

Финансовият принос на ЕС за всяко действие ще бъде ограничен до 15% от прогнозната стойност на общия договор за обществена поръчка на консорциум. Този таван може да бъде увеличен до 20%, ако Украйна или Молдова са получатели на допълнителни количества отбранителни продукти или ако най-малко 15% от прогнозната стойност на общия договор за обществена поръчка се разпределят на МСП или компании със средна капитализация (тези със средна пазарна капитализация, известна като midcaps), като изпълнители или подизпълнители.

 

Цитати

„Днешното гласуване бележи исторически момент за отбраната на ЕС, създавайки първия инструмент на ЕС за съвместни доставки от държавите-членки. Това ще им помогне да попълнят запасите си, да повишат оперативната съвместимост между нашите въоръжени сили, да укрепят нашата индустрия и да допринесат за нашата непоколебима подкрепа за Украйна. Въпреки това, изправен пред историческа криза, EDIRPA може да бъде само отправна точка за много по-амбициозна програма за обща отбрана“, каза след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи Майкъл Галер ( ЕНП, Германия).

„Постигнахме разумен компромис, който ще направи EDIRPA допълнение към друг регламент, важен за отбранителния сектор: Законът в подкрепа на производството на боеприпаси. Успяхме да защитим приоритетите на парламента, включително за проекти, които ще подкрепят Украйна или Молдова. Най-важното е, че чрез засилване на съвместното снабдяване с военно оборудване, EDIRPA ще помогне за укрепване на отбранителните способности на държавите-членки“, каза съдокладчикът на комисията по промишленост, изследвания и енергетика Zdzislaw Krasnodębski (ECR, Полша ) .

 

Следващи стъпки

Законът беше приет с 530 гласа "за", 66 "против" и 32 "въздържал се". Сега той изисква официалното одобрение на Съвета, за да стане закон.

 

Предистория

Агресивната война на Русия срещу Украйна драматично подчерта необходимостта от адаптиране на европейската отбранителна промишлена и технологична база (EDTIB) към структурни промени: засилване на военните изследвания и разработки на ЕС, модернизиране на военно оборудване и укрепване на сътрудничеството между държавите-членки в рамките на обществените поръчки в областта на отбраната, за да превърнем Съюза в подходящ глобален играч.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев