Намаляване на замърсяването на подземните и повърхностните води на ЕС

Европейски парламент
12.09.2023 / 20:38

Във вторник Парламентът прие своята позиция относно намаляването на замърсяването на подпочвените и повърхностните води и подобряването на стандартите за качество на водата в ЕС.

Евродепутатите искат списъците за наблюдение на ЕС, които съдържат вещества, представляващи значителен риск за човешкото здраве и околната среда, да се актуализират редовно, за да бъдат в крак с новите научни доказателства и новите химикали. Те също така искат подгрупа от специфични PFAS (пер- и полифлуороалкилови вещества, известни също като „вечни химикали“), както и общият PFAS (параметър, който включва съвкупността от PFAS с максимална концентрация), които да бъдат добавени към списъците и за двете замърсители на подземни и повърхностни води. Няколко други вещества, включително микропластмаси и антимикробно резистентни микроорганизми, също трябва да бъдат добавени към тези списъци веднага щом бъдат идентифицирани подходящи методи за наблюдение.

Приетият доклад също така включва по-строги стандарти за няколко пестициди (включително глифозат и атразин) и фармацевтични продукти.

Производителите, продаващи продукти, които съдържат замърсяващи химически вещества, трябва да помогнат за финансирането на разходите за мониторинг, дейност, която в момента се финансира само от държавите-членки.

Евродепутатите приеха доклада с 495 гласа "за", 12 "против" и 124 "въздържал се".

 

Цитат

След гласуването докладчикът Милан Брглез (S&D, SI) каза: „Преразглеждането на законодателството на ЕС за водите, включително Рамковата директива за водите и нейните две дъщерни директиви, е един от ключовите политически инструменти за изпълнение на нашите ангажименти по действието за нулево замърсяване Планирайте. Подобрената защита на водите на ЕС е изключително важна, особено в контекста на все по-неотложните въздействия на изменението на климата – съчетано с индустриално и селскостопанско замърсяване – върху нашите пресни водни ресурси.“

 

Следващи стъпки

Евродепутатите са готови да започнат разговорите по окончателния вид на законодателството, след като Съветът постигне съгласие по позицията си.

 

Заден план

В съответствие с амбицията на Европейския зелен пакт за нулево замърсяване, през октомври 2022 г. Комисията внесе предложение за преразглеждане на списъците със замърсители на повърхностни и подпочвени води, които трябва да бъдат наблюдавани и контролирани, за да се защитят сладководните тела на ЕС. Новото законодателство актуализира Рамковата директива за водите, Директивата за подземните води и Директивата за стандартите за качество на околната среда (Директива за повърхностните води).

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за защита и възстановяване на екосистемите и премахване на замърсяването, както е изразено в предложения 2(4) и 2(7) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев