Замърсяване на въздуха: Евродепутатите искат по-строги ограничения за постигане на нулево замърсяване до 2050 г.

Замърсяването на въздуха е причина за 300 000 преждевременни смъртни случая годишно в ЕС
14.09.2023 / 09:11

Парламентът прие днес своята позиция относно преразгледан закон за подобряване на качеството на въздуха в ЕС с цел постигане на чиста и здравословна околна среда за европейските граждани.

363 евродепутати гласуваха в подкрепа, 226 против и 46 се въздържаха при гласуването, което определя по-строги пределни и целеви стойности за 2035 г. за няколко замърсители, включително прахови частици (PM2,5, PM10), NO2 (азотен диоксид), SO2 (серен диоксид) и O3 (озон). Новите правила ще гарантират, че качеството на въздуха в ЕС не е вредно за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието и ще приведат правилата на ЕС в съответствие с най-новите Насоки за качеството на въздуха на Световната здравна организация (СЗО). Евродепутатите също така подчертават, че стандартите за качество на въздуха, предложени от Комисията, трябва да бъдат междинна цел, която трябва да бъде постигната възможно най-скоро и най-късно до 2030 г.

 

Повече точки за вземане на проби за качеството на въздуха

В текста се подчертава необходимостта от увеличаване на броя на пунктовете за вземане на проби за качеството на въздуха. В градските райони трябва да има поне един суперсайт за наблюдение на всеки два милиона жители, който да представлява излагането на общото градско население (Комисията предложи един на 10 милиона). На места, където е вероятно да има високи концентрации на ултрафини частици (UFP), черен въглерод, живак и амоняк (NH3), трябва да има една точка за вземане на проби на един милион жители, по-висока от първоначално предложената от Комисията една на пет милиона и след това само за UFP.

 

По-добра защита на гражданите

Евродепутатите искат да хармонизират понастоящем фрагментирани и неинтуитивни индекси за качество на въздуха в целия ЕС. Индексите трябва да бъдат сравними, ясни и публично достъпни, с ежечасни актуализации, така че гражданите да могат да се предпазят по време на високи нива на замърсяване на въздуха (и преди да бъдат достигнати задължителните прагове за тревога). Те се придружават от информация относно симптомите, свързани с пикове на замърсяване на въздуха и свързаните рискове за здравето за всеки замърсител, включително информация, съобразена с уязвимите групи.

Парламентът също така иска гражданите, чието здраве е увредено, да имат по-силно право на обезщетение, когато новите правила са нарушени.

 

Планове и пътни карти за качеството на въздуха

Евродепутатите предлагат в допълнение към плановете за качество на въздуха, които се изискват, когато страните от ЕС превишават ограниченията, всички държави-членки също ще трябва да създадат пътни карти за качеството на въздуха, които определят краткосрочни и дългосрочни мерки, за да се съобразят с новите гранични стойности.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Хави Лопес (S&D, ES) каза: „Решаването на замърсяването на въздуха в Европа изисква незабавни действия. Тази пандемия със забавен каданс взема опустошителни жертви върху нашето общество, водеща до преждевременна смърт и множество сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Трябва да следваме науката, да приведем нашите стандарти за качество на въздуха в съответствие с указанията на СЗО и да засилим някои от разпоредбите в тази директива. Трябва да бъдем амбицирани, за да защитим благосъстоянието на нашите граждани и да създадем по-чиста и по-здравословна среда.“

 

Следващи стъпки

Парламентът вече е готов да започне преговори със Съвета за окончателния вид на закона.

 

Заден план

Замърсяването на въздуха продължава да бъде екологична причина номер едно за ранна смърт в ЕС с около 300 000 преждевременни смъртни случая годишно (проверете тук, за да видите колко чист е въздухът в европейските градове), като най-вредните са PM2,5, PM10, NO2, SO2 и O3, според EEA. През октомври 2022 г. Комисията предложи преразглеждане на правилата на ЕС за качеството на въздуха с по-амбициозни цели за 2030 г. за постигане на целта за нулево замърсяване до 2050 г. в съответствие с Плана за действие за нулево замърсяване.

Това законодателство отговаря на очакванията на гражданите относно замърсяването и „по-екологичните“ градове с по-ниски емисии, както и повишава осведомеността чрез предоставяне на редовно актуализирана информация за замърсяването, както е изразено в предложения 2(2), 4(6) и 6(1) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев