Потребителски кредити: защо са необходими актуализирани правила на ЕС

Европейски парламент
18.09.2023 / 20:58

Депутатите приеха нови правила за защита на потребителите от дългове по кредитни карти и овърдрафти.

Парламентът одобри нови правила за потребителския кредит през септември 2023 г. след споразумение, постигнато със Съвета през декември 2022 г.

Потребителските кредити са заеми за закупуване на потребителски стоки и услуги. Те често се използват за плащане на коли, пътувания, както и за домакински стоки и уреди.

 

Съществуващи правила на ЕС

Съществуващите правила на ЕС – Директивата за потребителските кредити – имат за цел да защитят европейците, като същевременно насърчават пазара на потребителски кредити в ЕС. Правилата обхващат потребителски кредити, вариращи от €200 до €75 000, и изискват от кредиторите да предоставят информация, която да позволи на кредитополучателите да сравняват офертите и да вземат информирани решения. Потребителите имат 14 дни да се оттеглят от договор за кредит и могат да погасят кредита предсрочно, като по този начин намалят разходите.

Правилата бяха приети през 2008 г. и трябваше да бъдат актуализирани, за да отговарят на настоящата среда.

 

Защо са необходими промени

Трудната икономическа ситуация означава, че повече хора търсят заеми, а цифровизацията доведе до нови играчи и продукти на пазарите, включително небанкови, като например приложения за групово финансиране на заеми.

Това означава например, че е по-лесно и по-разпространено да се вземат малки заеми онлайн - но те могат да се окажат скъпи или неподходящи. Това също така означава, че трябва да се разгледат нови начини за цифрово разкриване на информация и за оценка на кредитоспособността на потребителите, използващи системи с изкуствен интелект и нетрадиционни данни.

Настоящите правила не защитават достатъчно добре потребителите, които са уязвими от свръхзадлъжнялост. Освен това правилата не са хармонизирани между страните от ЕС.

 

Нови правила за потребителски кредит

Новите правила гласят, че кредиторите трябва да осигурят стандартна информация на потребителите по по-прозрачен начин и да им позволят лесно да виждат цялата важна информация на всяко устройство, включително мобилен телефон.

Членовете на комисията подчертаха, че кредитната реклама не трябва да насърчава свръхзадлъжнелите потребители да търсят кредит и трябва да съдържа ясно послание, че заемането на пари струва пари.

За да се определи дали кредитът отговаря на нуждите и възможностите на дадено лице, преди да бъде предоставен, евродепутатите искат да се изисква информация като текущи задължения или разходи за живот, но казаха, че социалните медии и здравните данни не трябва да се вземат под внимание.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев