Краткосрочни наеми: увеличаване на прозрачността и ограничаване на незаконните обяви

Европейски парламент
19.09.2023 / 11:45

Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите прие позицията си относно новите правила, които да направят краткосрочно наетото жилище по-прозрачно.

В текста, приет във вторник с 31 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“, евродепутатите подкрепят предложението за хармонизиране на правилата, уточняващи как се събират и споделят данни, свързани с услугите за краткосрочно наемане (STR), и за да се хвърли светлина върху тяхното въздействие и дават възможност на държавите-членки да разработят и наложат пропорционални политически мерки.

Евродепутатите вярват, че новите политики, регулиращи STR, трябва да дадат на платформите възможности за растеж, като същевременно зачитат целите на политиката като достъпни жилища, защита на градските центрове и селските райони и да доведат до по-безопасен и по-устойчив туризъм.

 

Обмен на данни

Държавите-членки ще трябва да създадат единна цифрова входна точка, за да получават ежемесечно данни от платформи за дейността на хостовете (напр. конкретен адрес, съответен регистрационен номер, URL на списъка). На Комисията ще бъде възложено да опрости процедурите за онлайн платформи за споделяне на данни и да осигури оперативна съвместимост на ИТ системите. Обобщените данни ще се използват за събиране на статистика и за подпомагане на прилагането на политиките.

Евродепутатите също така включиха изменения, за да подобрят обществения достъп до информация и да позволят на публичните органи, онлайн платформите, хостовете и гражданите да разберат по-добре новите правила. Държавите-членки ще разполагат с 18 месеца, за да адаптират своите системи за регистрация и да създадат ИТ инфраструктура.

 

Лесна регистрация за хостове и проверки от онлайн платформи

Предложената рамка определя проста, онлайн процедура за регистрация на имоти за краткосрочно наемане в държави-членки, които го изискват. Членовете на ЕП изясниха информацията, необходима на домакините за регистрация и правомощията на властите да проверяват дали предоставената информация е вярна.

Евродепутатите също така засилиха задълженията за онлайн платформите, които ще трябва да гарантират, че информацията, предоставена от хостовете, е надеждна и пълна и че регистрационният им номер е ясно видим в списъка. В съответствие със Закона за цифровите услуги платформите ще трябва да извършват редовни произволни проверки на списъците и да премахват онези, които не спазват разпоредбите.

 

Цитат

Докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелени/EFA, Нидерландия) каза: „Експанзивният ръст на краткосрочно наетото настаняване доведе до по-малко налични жилища на пазара за жителите, повиши наемите и цените на жилищата и също така оказва влияние върху жизнеспособността на кварталите. Правилата, които приехме днес, гарантират, че градовете имат достъп до необходимите данни, за да наложат местните правила. Платформите получават повече отговорност в подкрепа на премахването на незаконни обяви, в съответствие със Закона за цифровите услуги (DSA). Убеден съм, че можем да приключим преговорите със Съвета още тази година”.

 

Следващи стъпки

Приетият мандат за преговори ще трябва да бъде потвърден от Парламента като цяло на пленарната сесия на 2-5 октомври. След това могат да започнат преговори със Съвета, който вече е приел своята позиция.

 

Заден план

Пазарът за краткосрочни наеми се увеличи бързо през последните няколко години, главно поради разширяването на стотици онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia и TripAdvisor. Този тип настаняване представлява около една четвърт от общото туристическо настаняване в ЕС и се очаква да се увеличи. Въпреки че подобни наеми създават ползи за домакините, туристите и много региони, някои изследователи твърдят, че липсата на подходящи правила също допринася за проблеми като по-високи цени на жилищата, разселване и обезпокояване на постоянните жители, прекомерен туризъм и нелоялна конкуренция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев