Закон за гигабитова инфраструктура: по-бързо внедряване на свързаност с възможност за гигабитова връзка

Европейски парламент
19.09.2023 / 20:27

Индустриалният комитет прие позицията си относно „Закона за гигабитова инфраструктура“, предназначен да намали разходите и бюрокрацията за разгръщането на много високоскоростни мрежи.

Във вторник евродепутатите в комисията по промишленост, изследвания и енергетика приеха преговорната си позиция по проектозаконодателство, което ще намали разходите за разгръщане на гигабитови мрежи (които могат да позволят изтегляне на данни със скорост от 1 гигабит в секунда). Тя се стреми да стимулира инвестициите в цифрова инфраструктура, да насърчи икономическия растеж и да гарантира, че европейските предприятия остават в челните редици на глобалните иновации.

Законът ще опрости, намали разходите и ще ускори административните процедури за издаване на разрешения, ще намали бюрократичните пречки за операторите и националните администрации, като по този начин ще направи процеса на внедряване по-гладък и по-бърз. В своите изменения евродепутатите намаляват от четири на два месеца времето, което националните власти трябва да вземат решение дали да издадат разрешение.

Мерките биха улеснили достъпа до физическа инфраструктура като сгради, покриви, фасади и улично обзавеждане. Те също така биха насърчили споделянето на съществуващи физически инфраструктури, като канали, стълбове, мачти, антенни инсталации, кули и други поддържащи конструкции, за да се сведат до минимум скъпите строителни работи и да се ускори разгръщането на високоскоростни мрежи.

Законодателството също така ще въведе мерки за координиране на строителните работи, извършвани от мрежови оператори или публични органи. Специфичните разпоредби също имат за цел да стимулират и ускорят разширяването на покритието до селски, отдалечени и слабо населени райони. За да се постигне това, в много ограничени ситуации задълженията за достъп ще бъдат разширени до търговски сгради в райони със слабо покритие и в такива, където няма обществени сгради, които да поместят инфраструктура.

 

Премахване на таксите за разговори в рамките на ЕС

Евродепутатите също въведоха разпоредби за премахване на таксите за крайните потребители за разговори и SMS в рамките на ЕС. За да се избегнат ненужните прекомерни цени, евродепутатите смятат, че трябва да се приеме законодателство за регулиране на разговорите в рамките на ЕС преди настоящите разпоредби да изтекат през май 2024 г.

 

Цитат

„В днешния свят достъпът до високоскоростен интернет е необходимост и дори право – правото на свързаност. Целта на този акт е да гарантира, че до 2030 г. всички домакинства в ЕС ще имат достъп до фиксирани гигабитови мрежи и всички населени областите, включително селските райони, имат 5G покритие, така че никой да не бъде изоставен. Ние правим това, като намаляваме бюрокрацията, опростяваме процедурите и ускоряваме процеса на издаване на разрешителни, така че операторите да станат по-конкурентоспособни при разгръщането на тези мрежи", водещ евродепутатът Алин Митуца (Renew, RO) каза.

„ЕП предприеха смела стъпка, като гласуваха за премахването на всички допълнителни такси за комуникация в рамките на ЕС, в полза на нашите граждани и за нашия единен пазар, тъй като това законодателство е последният ни шанс да действаме навреме, за да избегнем увеличаването на обвинения“, добави той.

 

Следващи стъпки

Проектомандатът беше приет с 48 гласа „за“, 1 „против“ и 5 „въздържал се“. Членовете на ЕП също гласуваха за започване на преговори със Съвета с 45 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се" - решение, което ще трябва да бъде одобрено от всички членове на ЕП на предстояща пленарна сесия.

 

Заден план

В целия ЕС различията в цифровия достъп и грамотността стават все по-очевидни. Докато градските центрове често се възползват от най-новите технологични постижения, селските и отдалечените райони могат да изостанат.

Това дигитално разделение не само възпрепятства индивидуалните възможности, но и задушава потенциала за регионален икономически растеж. Законът за гигабитовата инфраструктура, със своя акцент върху цялостната свързаност, се стреми да се справи с този дисбаланс, като гарантира, че всеки европейски гражданин, независимо от местоположението си, има достъп и се възползва от цифровите услуги.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев