Премина успешно българо-гръцката летателна тренировка „Green Bridge – 2023“ в интерес на мисията по охрана на съюзното въздушно пространство

...............................................
20.09.2023 / 20:11

Екипажи на самолети МиГ-29 от 3-а авиобаза в състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) и на самолети F-16C/D от авиобаза Неа Анхиалос в състава на ВВС на Гърция проведоха днес, 20 септември 2023 г., тренировки за усъвършенстване на действията си по приемане и предаване на самолет-нарушител във въздушното пространство на двете страни в рамките на учението „Green Bridge – 2023“.

Военнотранспортен самолет С-27J „Спартан“ на гръцките Военновъздушни сили изпълни ролята на отклонил се от полетния план пътнически самолет (самолет-нарушител). В първата част от тренировъчните действия, той бе прехванат от екипажите на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи. Те от своя страна изпълниха задачата по Air Policing, като го принудиха да кацне на летище Пловдив.

През втория етап на тренировката „самолетът-нарушител“ бе ескортиран от българските изтребители МиГ-29 и контролно бе предаден във въздуха на двойката F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище.

Тренировъчните действия се осъществиха с реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални центрове за управление и докладване.

Целта на съвместните полети, които се провеждат за девета година с гръцките Военновъздушни сили, е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост и повишаване на подготовката на летците от двете страни по точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев