Премиерът: Ще използваме всички политически уроци, за да получи България мястото, което й се полага на европейската карта

Премиерът акад. Николай Денков
22.09.2023 / 17:31

Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта, най-висшата цел на българските възрожденци - с манифеста на цар Фердинанд към българския народ е обявено създаването на независимата самостоятелна българска държава. 30 години преди това България е подчинено васално княжество на Османската империя. Следват дълги и тежки месеци на дипломатически преговори, така че през следващата 1909 година Великите сили и Русия да признаят тази независимост.

Този дипломатически успех е предшестван и подкрепен от удивителен стопански и икономически възход на младата българска държава. Между датите на Съединението и на Независимостта България е една от най-бързо развиващите се държави в Европа и в света. Факт, който е отбелязан подобаващо както в сухите икономически статистики, така и в европейската преса.

Това дава самочувствие на политическия елит и допринася за постигането на важни цели - да станем равни на другите европейски народи, да можем да седнем като тях на масата на преговорите и сами да ковем нашата съдба. За съжаление това самочувствие води през следващите години до опити за решаване на българския национален въпрос по начин, който донася две национални катастрофи.

Има три политически урока, които всички трябва да помним от тези събития. Първият е, че когато българите се обединят около общи цели, когато работят заедно, когато искат държавата им да се въздигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре.

Вторият е, че някои от най-големите външноикономически и политически успехи могат да бъдат постигнати, без да се пролее капка кръв, без да бъде изстрелян нито един куршум, само с методите на дипломацията.

И третият урок, който след това е многократно потвърден от другите европейски държави в ЕС, е, че ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, вместо да гледаме кой е по-добър, можем да работим заедно, така че всички да вървим напред и взаимно да си помагаме.

Надявам се, че всички политици разбират днес значението на тези уроци, защото ако искаме да продължим напред, ако искаме да успеем, ако искаме не просто да повторим, а да надградим този успех, който сме имали преди един век, трябва да ги използваме и да ги приложим към съвременния свят. Защото успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не на някакви измислени патриотарски митове.

Ние ще използваме всички политически уроци, за да може през следващите години България да получи мястото, което й се полага на европейската карта – като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и нашите внуци искаме да живеем, защото това е най-доброто място за живот.

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев