Община Сливен – с номинация за наградата „Златен ключ“ за предоставянето на информация

Община Сливен
26.09.2023 / 12:20

Община Сливен получи номинация за наградата „Златен ключ“ в категория „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани“. За това съобщават от Програма „Достъп до информация“ /ПДИ/ в писмо до кмета Стефан Радев. Отправят и покана към него да участва в 20-та церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември. Събитието ще се проведе в София от 17:30 ч. на 28 септември.

Община Сливен получава номинацията за прецизно изпълнение на задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за активно публикуване на информация на официалния си сайт. На първо място е по Рейтинг на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет за 2023 г. сред общините в България – 100% прозрачност според резултатите от годишния Граждански одит, провеждан ежегодно от ПДИ, а по общ рейтинг на активната прозрачност е на трето място сред всички административни структури на местно, централно и териториално ниво.

Секцията "Достъп до информация" е в началната страница на сайта на Община Сливен, в главното меню и е лесно достъпна, визуално се откроява и допълнително е достъпна и в раздел "Информация", в падащо меню. Има богато съдържание, актуализира се постоянно. Въпреки големият брой заявления, през изминалата и през тази година, Общината няма нито един отказ за предоставяне на информация и няма заведено дело срещу решение. Отговаря се винаги бързо, дори по-кратко от предвидения срок.

На 22 септември през 2002 г. е създадена Мрежата на застъпниците за свободата на информацията, на която Програма „Достъп до информация“ е съосновател и член. Решено е 22 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам за утвърждаване и популяризиране на стандартите в областта на свободата на информация. През октомври 2015 година ЮНЕСКО обяви датата за Международен ден на всеобщия достъп до информация, а през 2019 г. бе утвърден от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев