Адмирал Емил Ефтимов на учението „Noble Blueprint -2023“: Страната ни активно участва в изпълнението на мерките на НАТО за повишена бдителност

...........................................................
26.09.2023 / 22:20

„България като страна домакин полага усилия да създаде необходимите условия за провеждането на ефективна съвместна подготовка на формированията от Българската армия и силите, предоставени от нашите съюзници. Страната ни активно участва в изпълнението на мерките на НАТО за повишена бдителност и допринася за засилване на възпиращия и отбранителния потенциал на съюза в отговор на войната в Украйна“. Това заяви днес, 26 септември, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след проведените демонстрации на учението „Noble Blueprint-2023“ на полигон „Ново село“.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че като държава от Югоизточния фланг на Алианса в близост до военната зона, на България се налага непрекъснато да надгражда националните си отбранителни способности, да поддържа взаимодействие със съюзните сили и да бъде оперативно съвместима с тях. „Единствено по този начин и заедно ще можем адекватно да посрещнем заплахите пред националната и колективна сигурност“, категоричен бе началникът на отбраната.

Началникът на отбраната приветства у нас командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч. Началникът на отбраната благодари за успешното организиране и провеждане на учението „Noble Blueprint - 2023“ на командирите на Съвместното командване на силите, Военновъздушните сили и Сухопътните войски генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Димитър Петров и генерал-майор Деян Дешков, на командира на бойната група у нас с рамкова държава Италия полковник Микеланджело Дженки, както и на всички командири и военнослужещи от Албания, България, Гърция, Италия, Северна Македония, САЩ и Черна гора.

„Днес наблюдавахме демонстрация на различни видове сухопътни и военновъздушни, бойни и спомагателни способности от формирования на многонационалната бойна група. Показано бе единството и решимостта за възпиране и отбрана в Черноморския регион и готовността им за колективен отговор“, отбеляза той. Адмирал Ефтимов подчерта, че учения като това показват, че с усилията на съюзниците постигаме необходимата готовност и надграждаме съвместния си отбранителен потенциал.

„НАТО е Алианс на 31 държави, обединени в името на колективната отбрана. Нашият ангажимент да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО гарантира сигурността и допринася за просперитета на народите от съюза. Мирът и стабилността на нациите в НАТО са запазени, благодарение на постоянната бдителност в съвместните ни усилия за укрепване на сътрудничеството и на способностите ни да се защитаваме като един“, заяви адмирал Стюарт Мънч.

Командирът на Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол подчерта, че учението „Noble Blueprint -2023“ подпомага постигането на по-добра представа за видовете способности, които съюзниците биха предоставили за една отбранителна операция. „Познаването на терена и на самите нас ще ни позволи да участваме безпрепятствено в съвместна операция“, категоричен бе адмирал Мънч. Той отбеляза, че учението включва голямо разнообразие от способности, за да демонстрира капацитета на съюзниците за защита в няколко различни домейна. Допълни, че показаните днес безпилотни летателни апарати ще бъдат от съществено значение за информираността на Алианса за маневрите на евентуални противникови формирования.

„Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол си взаимодействаше със страната домакин и с всеки един от участниците, за да осигури успешното провеждане на учението. България и много от съюзниците, участващи в днешните дейности, се намират на Югоизточния фланг на Алианса, който е доста близо до войната в Украйна. В това време на опасности и заплахи се изисква твърда ръка и решителност. Ние опазваме мира, благодарение на нашата колективна мощ“, заключи адмирал Мънч.

Целта на учението „Noble Blueprint - 2023“ е да подготви войските на НАТО за провеждане на пълния спектър от военни операции в отговор на кризи. Това дава възможност на командирите на оперативно и тактическо ниво да постигнат всеобхватно разбиране на процедурите на НАТО и да бъдат по-добре подготвени за действия в рамките на колективната отбрана. Учението е планирано и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол и се координира от българска страна от Съвместното командване на силите.

Днес участниците в „Noble Blueprint - 2023“ от състава на многонационалната бойна група демонстрираха способности за действия в съвместна настъпателна операция. В трите фази на учението участваха близо 220 военнослужещи от състава на механизиран взвод, снайперски екип, инженерен взвод, артилерийско отделение, артилерийски минохвъргачен взвод, две механизирани роти и формирование за противовъздушна отбрана с общо 53 бойни и логистични машини, включително безпилотни летателни апарати. Беше извършена и медицинска евакуация на пострадал военнослужещ с използването на линейка и хеликоптер Black Hawk.

На статичен показ след демонстрациите бяха представени образци на въоръжение и техника на военните формирования от състава на многонационалната бойна група.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев