Енергетици блокираха пътища в България, настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят

Снимката е илюстративна
30.09.2023 / 11:58

Протест на енергетици и миньори предизвика транспортен хаос и блокиране на основни пътища в цялата страна. Магистрала "Тракия" и Проходът на Републиката в Стара Загора бяха затворени за движение късно снощи, съобщи БНТ.

Напрежението не стихна повече от 15 часа и двете платна бяха затворени при 208-ия километър край Стара Загора. Протестиращите решиха да продължат блокадата през цялата нощ въпреки ниските температури.

Недоволни от изявлението, направено след извънредното заседание на кабинета, реагираха остро. Те отказаха да изпратят преговарящи до правителството, а напротив, поканиха представители на кабинета на място. Призивът на министър-председателя Денков за прекратяване на протестите не беше достатъчен, за да намали напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не се отнася само за конкретни работни места, а за целия енергиен сектор, последния бастион на българската независимост.

Днес ще бъде взето решение дали блокадата ще продължи и как да се процедира. Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев