Как да увеличим използването на алтернативни горива за автомобили

Един на всеки 20 леки и лекотоварни автомобили в ЕС вече използва алтернативни горива
30.09.2023 / 14:38

Научете повече за алтернативните горива за автомобили и мерките на ЕС за увеличаване на използването им с цел намаляване на въглеродните емисии.

Пътният транспорт представлява около една пета от въглеродните емисии на ЕС. ЕС иска да намали въздействието си върху климата чрез насърчаване на използването на възобновяеми и нисковъглеродни горива.

 

Какви са различните видове алтернативни горива?

Алтернативните горива са горива или източници на енергия, използвани за заместване на изкопаемите горива в транспорта, което може да помогне за декарбонизиране на сектора.

 

Алтернативни горива за превозни средства с нулеви емисии

Алтернативните горива за превозни средства с нулеви емисии включват електричество, амоняк и водород.

Електричеството за автомобили идва от различни източници: електроцентрали, изгарящи изкопаеми горива, възобновяеми енергийни източници и атомни електроцентрали. Електрическите превозни средства не отделят замърсители, докато хибридните конфигурации изискват по-малко масло и намаляват емисиите на CO2.

Амонякът може да допринесе за значително намаляване на общите емисии на CO2, тъй като единствените странични продукти на амоняка са вода и азот.

Водородът, често използван за тежкотоварни пътни превозни средства и все още в начален етап, се извлича от вода или органични съединения. Въздействието върху околната среда и енергийната ефективност на водорода зависи от това как се произвежда, което означава дали е произведен с помощта на възобновяеми източници като слънчева енергия, вятър или биогаз или с използване на изкопаеми горива.

 

Възобновяеми горива

Възобновяемите горива включват горива от биомаса и биогорива, синтетични и парафинови горива, включително амоняк (споменат по-рано), произведени от възобновяема енергия.

Биогоривата са биоразградими горива, произведени в домашни условия от растителни масла, животински мазнини или рециклирана ресторантска мазнина. В момента те са един от най-важните видове алтернативни горива, като представляват 4,4% от потреблението на гориво в транспорта на ЕС.

Те могат да допринесат за значително намаляване на общите емисии на CO2, ако се произвеждат по устойчив начин. Съществува обаче риск те да използват земя, която иначе би била използвана за други цели, като например за производство на храна или култури.

 

Нисковъглеродни горива на базата на природен газ

Има и други горива, които биха могли да помогнат за намаляване на емисиите по пътя към постигане на нулеви емисии от транспорта. Те включват следното:

Втечненият нефтен газ (LPG) се получава от суров нефт и природен газ, а в бъдеще и от биомаса. Той отделя 35% по-малко CO2 от въглищата, 12% по-малко CO2 от петрола и почти никакви опасни фини частици във въздуха. Има добре изградена инфраструктура за автомобилен LPG, известен също като автогаз, в някои страни, но тъй като стандартите стават по-строги, LPG няма да може да осигури рязкото намаляване на емисиите, което е необходимо.

Компресираният природен газ (CNG) се произвежда чрез компресиране на природен газ, обикновено метан.

Втечненият природен газ (LNG) се произвежда чрез пречистване на природен газ, обикновено метан, и преохлаждането му, за да се превърне в течност. Той няма значителен потенциал за намаляване на емисиите, така че евродепутатите не подкрепят използването му в автомобилния транспорт.

Синтетичните и парафиновите горива се произвеждат чрез използване на биомаса или природен газ, както и растителни масла или животински мазнини.

 

Колко превозни средства с алтернативно гориво има в Европа?

 

Около 5% от автомобилите и микробусите, които се движат днес в ЕС, използват алтернативни горива. Броят на електрическите превозни средства в ЕС е нараснал до над 4,4 милиона през 2022 г., 16 пъти повече в сравнение с 2015 г.

Преминаването към превозни средства с нулеви емисии трябва да върви ръка за ръка с цялостна инфраструктура от станции за презареждане и зареждане с гориво. В ЕС има около 360 000 обществено достъпни електрически точки за зареждане, но повечето са концентрирани само в няколко страни (Холандия, Германия, Франция, Италия и Швеция).

 

Как ЕС иска да увеличи използването на устойчиви горива?

На фона на покачването на цените на горивата и в съответствие с климатичните цели на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г., ЕС предприема действия за насърчаване на навлизането на алтернативни горива.

 

Увеличаване на броя на станциите за зареждане и зареждане с гориво

През март 2023 г. Парламентът и Съветът постигнаха съгласие относно задължителни национални цели за внедряването на инфраструктура за алтернативни горива за автомобили и камиони. Парламентът прие правилата през юли 2023 г.

По време на преговорите евродепутатите настояха за повече станции за зареждане по главните пътища в ЕС и осигуриха електрически зарядни басейни за автомобили с мощност от най-малко 400 kW на всеки 60 километра до 2026 г., увеличаване на мощността до 600 kW до 2028 г. Трябва да има станции за зареждане веднъж на всеки 120 километра за камиони и автобуси до 2028 г. по основните трансевропейски транспортни мрежи (TEN-T), с изходна мощност от 1400 kW до 2800 kW в зависимост от пътя. До края на 2030 г. всяка безопасна и сигурна зона за паркиране на тежкотоварни автомобили трябва да включва поне една зарядна станция с изходна мощност от 100kW.

До 2031 г. ще има станции за зареждане с водород поне на всеки 200 километра по главните пътища. През 2021 г. в ЕС имаше само 136 точки за зареждане с водород.

Актуализираните правила предвиждат и по-лесно презареждане и плащания. Евродепутатите гарантират, че до 2027 г. Комисията трябва да създаде „база данни“ на ЕС с данни за алтернативните горива, за да информира потребителите за наличността, времето за изчакване и цените на различните станции.

Директивата за инфраструктурата за алтернативни горива също така включва разпоредби за морския и авиационния сектор. Разберете как те ще допринесат за намаляване на емисиите от самолети и кораби.

 

Насърчаване на продажбите на чисти превозни средства

Планът на ЕС за възстановяване от пандемията Covid-19 - NextGenerationEU - включва 20 милиарда евро, които могат да бъдат използвани за стимулиране на продажбите на чисти превозни средства.

ЕС също така определя по-строги ограничения на емисиите на CO2 за нови автомобили, които ще насърчат използването на устойчиви горива. През 2035 г. новите автомобили ще трябва да бъдат без емисии.

Още снимки от новината

ЕС вече може да се похвали с повече от 360 000 точки за зареждане
Броят на електрическите превозни средства в ЕС бързо нараства

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев