Зелени облигации: повече прозрачност, без зелено измиване

Европейски Парламент
02.10.2023 / 13:10

ЕС установява европейски стандарт за зелени облигации, първият в света, за да предотврати компаниите да се представят като по-екологични, отколкото са в действителност.

 

Какво е зелена облигация?

Зелената облигация е инструмент с фиксиран доход, предназначен да подкрепя проекти, свързани с климата или околната среда. Зелените облигации се използват за финансиране или рефинансиране на инвестиции, проекти, разходи или активи, които помагат за справяне с проблемите на климата и околната среда. Правителствата и частните компании ги използват, за да финансират прехода към по-устойчива и нисковъглеродна икономика.

 

Защо ЕС се нуждае от стандарт за зелени облигации?

Глобалният пазар и пазарът на зелени облигации в ЕС нарастваха средно с 50% годишно между 2015-2020 г., но представляваха само 3 до 3,5% от общото емитиране на облигации от общото емитиране на облигации през 2020 г. По-бърз растеж на висококачествен пазар на зелени облигации е необходимо за постигане на целите в Парижкото споразумение и в Европейския зелен пакт.

Няма обаче единен стандарт за зелени облигации и това е пречка за развитието на пазара. Европейският стандарт за зелени облигации би позволил по-добро регулиране на пазара на зелени облигации, подобряване на надзора, правене на прозрачност и предотвратяване на фирмите да се представят като по-екологични, отколкото са в действителност, практика, известна като зелено измиване.

 

Как ще изглежда стандартът за зелени облигации?

На 28 февруари 2023 г. членовете на ЕП и Съветът постигнаха временно споразумение относно европейския стандарт за зелени облигации.

Той ще бъде достъпен за компании и публични субекти, които желаят да набират средства на капиталовите пазари за финансиране на зелени инвестиции и да отговарят на строгите изисквания за устойчивост. Всички пари, събрани от облигации, емитирани съгласно европейския стандарт за зелени облигации, трябва да бъдат инвестирани в дейности, които са в съответствие с таксономията на ЕС за устойчива дейност.

Всички компании и публични субекти, които изберат да използват стандарта при маркетинга на зелена облигация, ще трябва да разкрият информация за това как ще бъдат използвани постъпленията и да покажат как тези инвестиции се вписват в плановете за преход на компанията като цяло.

Регламентът също така установява рамка за регистрация и надзорна рамка за независимите проверяващи, отговорни за оценката дали една облигация е „зелена“.

„Този ​​регламент създава златен стандарт, към който зелените облигации могат да се стремят. Той гарантира, че събраните пари трябва да отидат за зелени дейности и че облигациите се проверяват от професионални и независими рецензенти от трети страни. Това е свят, различен от настоящите пазарни стандарти“, каза Пол Танг (S&D, Холандия), евродепутат, който отговаря за управлението на законодателството в парламента.

Очаква се парламентът да одобри новия закон по време на пленарната сесия на 2-5 октомври.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев