България е домакин на престижен форум на одиторите на НАТО

...........................................................
05.10.2023 / 21:08

Днес, 5 октомври, министърът на отбраната Тодор Тагарев откри Четвъртата международна конференция на ръководителите на вътрешния одит на министерствата на отбраната на страните-членки на НАТО. Организатор на престижния двудневен форум е Дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на отбраната със съдействието на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE), който го домакинства. Темата на конференцията е „Одитът в отбраната във време на нови рискове“.

Министър Тодор Тагарев пожела ползотворни дискусии на участниците в международната конференция. Подобни форуми са изключително важни за обмяната на добри практики и подобряването на координацията между вътрешните одитори на страните-членки на Алианса, отбеляза той. По думите му – дефинирането на новите рискове и споделянето на опит в борбата с корупцията са изключителни важни, особено след промяната на политическата и обществена среда след началото на войната на Русия в Украйна. Той изрази надежда, че дискусиите и споделянето на добри практики ще допринесат за усъвършенстване на ефективността на системите за финансово управление и контрол в областта на отбраната и пожела да бъде запознат с последващите резултати.

Четвъртата международна конференция на ръководителите на вътрешния одит на министерствата на отбраната на страните-членки на НАТО се провежда в годината, в която се навършват 15 години от създаване на вътрешния одит на Министерството на отбраната. На откриването й присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и Славчо Златков, директор на Дирекция „Вътрешен одит“.

Сред основните теми в конференцията са предотвратяване и разкриване на измами и борба с корупцията; дефиниране на рисковете от измами в обществените поръчки в сферата на отбраната; предизвикателства и проблеми пред стратегическото управление на риска и др. Ще бъдат представени и нови глобални стандарти за извършване на вътрешен одит в отбраната в страните-членки на НАТО. Ще бъде споделен и практически опит в преодоляването на предизвикателства в сферата на обществените поръчки. Лектори в конференцията са ръководители на структури за вътрешен надзор в НАТО, ръководители на вътрешния одит на министерствата на отбраната от различни страни, представители на неправителствения сектор и др.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев