Председателят Мецола: Там, където има политическа воля, има и начин: относно миграцията, разширяването, бюджета на ЕС

Европейски Парламент
08.10.2023 / 11:08

„Европа има за цел да промени хода на историята, имаме нужда отново от доза от този дух“, каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в обръщение към неформалния Европейски съвет в Гранада.

 

В разговора си с лидерите тя каза:

„Там, където има политическа воля, има и начин.

Видяхме това с пандемията. С нас, застанали срещу незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Подобно на това, че се справяме с нашите климатични предизвикателства, отделяме се от руската енергия, определяме глобални стандарти в цифровия сектор и полагаме основите за идните години.

През последните години направихме неща, които мнозина смятаха за невъзможни. Можем да го направим отново.

Събрахме се по начин, който видя нашия Съюз да става по-силен, по-автономен и по-въздействащ, отколкото когато и да било преди.

Европа е за откриване на политическа воля за преодоляване на привидно невъзможни противоречия и различия, за намиране на пътища напред, които трансформират живота, за решаване на геополитически проблеми между поколенията и за промяна на хода на историята.

Независимо дали става въпрос за миграцията, за нашата МФР или за разширяването, отново се нуждаем от доза от този дух.

Европейският парламент е готов. Готови да привлечем гледните точки на нашите граждани и да им върнем посланията у дома. Готов да изиграе своята роля, за да привлече граждани на ЕС. Защото това е единственият начин да гарантираме, че нашите реформи в крайна сметка са успешни.

 

При миграция:

„Избори след избори, миграцията продължава да се класира като един от основните проблеми на европейските граждани. Това, което е на масата, може да оправдае очакванията на хората, без да ги принуждава да се оттеглят в периферията или крайностите.

Такава, която защитава нашите граници и която е справедлива с тези, които се нуждаят от защита, която е твърда с тези, които не отговарят на условията, и която е силна с престъпни мрежи, които нападат най-уязвимите.

Можем да постигнем споразумение относно Пакта за убежище и миграция преди края на мандата.

Компромисът е това, което ни движи напред.

Ангажиментът на Европейския парламент да финализира този пакет остава непоколебим.“

 

При уголемяване:

„Разширяването е най-силният геополитически инструмент на Съюза. И особено в тази нова геостратегическа среда, разширеният ЕС, който се основава на ясни цели, критерии и заслуги, служи като инвестиция в мира, сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. Това е процес с резултат, който е от полза за всички участници.

Ето защо Европейският парламент призова Украйна и Молдова да получат статут на кандидатки за членство в ЕС. Този статут дава ясна европейска перспектива на тези нации и служи като мощен тласък за напредък на демократичните реформи. Един бърз поглед назад към последните 20 години може да илюстрира трансформиращата сила на разширяването. Ето защо искаме да направим следващата стъпка до края на годината, ако тези страни са готови.

Сега трябва да съчетаем нашата реторика с действия. Трябва да съчетаем тяхната амбиция с нашата способност и желание за промяна. Трябва да започнем истинска дискусия относно капацитета за усвояване на ЕС и вътрешната реформа. Това вече е отдавна. Тези държави ще бъдат готови да се присъединят и ние също трябва да сме готови. Ритането на кутията по-надолу по пътя няма да реши нищо.

 

В МФР:

„Нашите средства са ограничени. Пандемията, нахлуването в Украйна, природните бедствия и кризата с разходите за живот взеха своето. Нарастващите лихвени проценти повишиха нашите разходи за заеми от NextGenerationEU. Комбинираният ефект от всичко това е, че бюджетът на ЕС е опънат до краен предел.

Ние сме длъжни да реагираме.

Светът се промени до неузнаваемост през последните години, както и нашите приоритети.

 

Имаме нужда от повече ресурси за:

- миграция на адреси,

- да продължи да подкрепя Украйна по дългосрочен и устойчив път,

- подпомагане на държавите-членки, засегнати от природни бедствия, бързо и ефективно. Когато гледат най-много към Европа, трябва да сме готови.

- И ние трябва да сложим парите си на устните, когато става въпрос за нашата конкурентоспособност - така генерираме истински, устойчив икономически растеж, който е необходим, за да поддържаме нашите амбиции.

 

Пълната реч на президента Мецола можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев