Правителствения Спартан върна от Израел 92 българи и един хърватин, предстои втори полет

Снимката е илюстративна
09.10.2023 / 10:01

България подготвя и втори полет, който ще вземе други наши сънародници от Израел. Това стана известно малко след като правителственият самолет "Еърбъс" кацна на летище София в неделя около 18:00 часа, съобщи Дарик радио. Той върна в България 56 българи, които бяха блокирани на летището в Тел Авив след отмяна на полета им, както и други наши сънародници, пожелали да напуснат Израел, също и един гражданин на Хърватия, общо 93 души.

Те бяха посрещнати от ключовите лица на правителството, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и от заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Гусменова. Самолетът отлетя за Тел Авив, след като получи разрешение от израелските власти.

Министърът на външните работи Мария Габриел заяви, че в МВнР е създаден кризисен щаб, който поддържа контакти с българите в Израел.

За втория полет до момента са записани 68 българи – туристи и стоматолози, които са на конференция там, добави тя като уточни, че ситуацията сега е усложнена след като Израел обяви, че е в ситуация на война.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев