По-добра защита на потребителите срещу щети от дефектни продукти

Европейски Парламент
10.10.2023 / 11:00

Новите правила ще гарантират, че жертвите ще получат справедливо обезщетение, когато дефектни продукти, включително цифрови или обновени продукти, им причинят физическа и психологическа вреда.

С 33 гласа „за“, 2 „против“ и нито един „въздържал се“ комисията по правни въпроси (JURI) и комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) одобриха своята позиция относно актуализираните правила, уреждащи отговорността на икономическите оператори за щети, причинени от дефектни продукти.

Целта на новото законодателство е да премахне различията между държавите членки и да отговори адекватно на появата на нови технологии (като AI), прехода към кръгов икономически модел и увеличаването на онлайн пазаруването (включително извън ЕС).

 

Отговорен оператор в ЕС

Проектозаконодателството има за цел да гарантира, че дори когато нещо дефектно е закупено извън ЕС, има базиран в ЕС бизнес, който може да носи отговорност за щетите, причинени от него. Евродепутатите казват, че в случай че не може да бъде открит отговорен бизнес, потребителите все още могат да бъдат компенсирани чрез национални схеми.

 

По-лесна процедура за обезщетение

Предложението има за цел да опрости процедурата относно тежестта на доказване (т.е. необходимостта, за да се получи обезщетение, да се докаже, че продуктът е бил дефектен и че това е причинило претърпените щети). Хората, които са претърпели вреди, могат да поискат от съда да разпореди на оператора да разкрие доказателства, които могат да помогнат при искането им за обезщетение. Той също така отменя минималния праг на щетите от 500 EUR.

Евродепутатите искат националните органи за защита на потребителите да предоставят насоки на потребителите относно техните искове за обезщетение.

 

Удължен период на отговорност и без въздействие върху безплатния софтуер

Съгласно приетия текст ще бъде възможно да се предявят искове не само за физически щети, но и за медицински признати психологически щети, както и за унищожаване или необратима повреда на данни (например изтриване на файлове от твърд диск), когато икономическата загуба надвишава 1000 евро.

Евродепутатите допълнително удължиха периода на отговорност от предложените от Комисията 20 години на 30 в изключителни случаи, когато симптомите се появяват бавно. За да помогнат за насърчаване на иновациите, правилата няма да се прилагат за безплатен софтуер с отворен код.

 

Цитат

След гласуването на комисията съдокладчикът на комисията по правни въпроси Паскал Аримонт (ЕНП, Белгия) каза: „Подобно на своя предшественик, преразгледаната Директива относно отговорността за продукти има за цел да постигне баланс между това да остане ефективен инструмент за жертвите на дефектни продукти и правната сигурността, която икономическите оператори заслужават в един бързо променящ се пазар, характеризиращ се с дигитализация, кръгова икономика и глобални вериги за стойност."

Съдокладчикът на Комитета за вътрешен пазар и защита на потребителите Влад-Мариус Ботош (Renew, RO) каза: „В новата Директива за отговорността за продуктите имаме баланс между интересите на гражданите и правната яснота за икономическите оператори по отношение на софтуера и загубата и повреда на данни. Освен това хората могат да получат помощ от агенциите за защита на потребителите при изграждането на техния случай за получаване на обезщетение.“

 

Заден план

Предложената актуализация на Директивата относно отговорността за дефектни продукти, която вече е на почти 40 години, осигурява допълнително ниво на защита на потребителите в ЕС в допълнение към националните режими за отговорност. Потребителите също ще бъдат защитени от правила, базирани на грешки, в предстоящата Директива за отговорността за ИИ, която в момента се разглежда от Парламента и Съвета.

 

Следващи стъпки

Ако парламентът като цяло приеме този проектомандат на предстояща пленарна сесия, разговорите със страните от ЕС за окончателния вид на законодателството могат да започнат.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев