Отговорът на ЕС на миграцията и убежището

Европейски Парламент
11.10.2023 / 21:05

Европа привлича много мигранти и търсещи убежище. Разберете как ЕС подобрява своите политики за убежище и миграция.

 

През 2015 г. е имало 1,83 милиона незаконни преминавания на външните граници на ЕС. Въпреки че този брой падна до около 330 000 през 2022 г., Парламентът работи върху редица предложения за отстраняване на недостатъците в политиките на ЕС за убежище и миграция: от реформиране на системата за убежище до укрепване на сигурността на границите, подобряване на законната трудова миграция и насърчаване на интеграцията на бежанците.

 

Реформиране на европейската система за убежище

Търсещите убежище: споделяне на отговорността с държавите на първа линия

В отговор на бежанската криза през 2015 г. Европейската комисия представи предложения за реформа на Общата европейска система за убежище през 2016 г., включително реформа на Дъблинската система за по-добро разпределение на кандидатите за убежище между страните от ЕС. Дъблинската система постави огромна тежест върху ограничен брой държави от ЕС с външни граници, тъй като те бяха отговорни за обработката на всички молби за убежище. Страните от ЕС обаче не успяха да постигнат споразумение за това как да споделят отговорността.

През 2020 г. Комисията предложи нов Нов пакт за миграцията и убежището. Новата система за убежище има за цел да подкрепи страните на първа линия чрез въвеждане на нова система за гъвкави вноски от други държави от ЕС, вариращи от преместване на търсещи убежище от държавата на първо влизане до връщане на хора, за които се счита, че нямат право да останат. Новата система се основава на доброволно сътрудничество и гъвкави форми на подкрепа, които могат да се превърнат в изисквания в моменти на натиск.

Парламентът постигна съгласие относно преговорната си позиция относно преразглеждането на Регламента относно убежището и управлението на миграцията през април 2023 г. Вече е готов да започне преговори със страните от ЕС, като целта е да приключат до февруари 2024 г.

 

Обновяване на агенцията на ЕС за убежището

През 2021 г. Парламентът подкрепи трансформирането на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището в Агенция на ЕС за убежището. Обновената агенция има за цел да спомогне за по-унифицирани и по-бързи процедури за предоставяне на убежище в страните от ЕС.

Неговите 500 експерти предоставят подкрепа на националните системи за убежище, изправени пред голям брой случаи, което прави общото управление на миграцията в ЕС по-ефективно и устойчиво. Освен това новата агенция отговаря за наблюдението дали основните права се спазват в контекста на процедурите за международна закрила и условията за приемане в страните от ЕС.

 

Осигуряване на средства от ЕС за убежище

През 2021 г. евродепутатите подкрепиха създаването на нов Фонд за интегрирано управление на границите и се съгласиха да му отпуснат 6,24 милиарда евро. Фондът трябва да помогне на държавите от ЕС да увеличат капацитета си в управлението на границите, като същевременно гарантира спазването на основните права. Той също така допринася за обща, хармонизирана визова политика и въвежда защитни мерки за уязвими хора, пристигащи в Европа, по-специално непридружени деца.

Парламентът също така одобри обновения Фонд за убежище, миграция и интеграция с бюджет от 9,88 милиарда евро за 2021-22 г. Новият фонд трябва да допринесе за укрепване на общата политика за убежище, да развие законната миграция в съответствие с нуждите на страните от ЕС, да подкрепи интеграцията на граждани на държави извън ЕС и да допринесе за борбата с незаконната миграция. Средствата следва също така да служат за насърчаване на държавите от ЕС да споделят по-справедливо отговорността за приемане на бежанци и търсещи убежище.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев