Оформяне на цифровата трансформация: обяснение на стратегията на ЕС

Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорт до здравеопазване
12.10.2023 / 10:36

Научете как ЕС помага за оформянето на цифровата трансформация в Европа в полза на хората, компаниите и околната среда.

 

Дигиталната трансформация е един от приоритетите на ЕС. Европейският парламент помага за оформянето на политиките, които ще укрепят капацитета на Европа в областта на новите цифрови технологии, ще открият нови възможности за бизнеса и потребителите, ще подкрепят зеления преход на ЕС и ще му помогнат да постигне климатична неутралност до 2050 г., ще подкрепят цифровите умения на хората и обучението на работниците и да помогне за цифровизирането на обществените услуги, като същевременно гарантира зачитането на основните права и ценности.

 

Какво прави ЕС, за да оформи цифровата трансформация?

Насърчаването на цифровизацията носи много ползи за обществото. ЕС иска да укрепи цифровия си суверенитет и да установи стандарти, вместо да следва стандарти, определени от други, за да направи Европа годна за цифровата ера.

За да ръководи цифровата трансформация на ЕС, Европейската комисия представи политическата програма на Европейското цифрово десетилетие, която съдържа конкретни цели и цели за 2030 г. в области като умения, сигурни и устойчиви цифрови инфраструктури, цифрова трансформация на бизнеса и цифровизация на обществени услуги.

През май 2021 г. Парламентът прие доклад относно оформянето на цифровото бъдеще на Европа, като призовава Комисията да продължи да се справя с предизвикателствата, породени от цифровия преход, и по-специално да се възползва от възможностите на цифровия единен пазар, да подобри използването на изкуствен интелект и подкрепа цифрови иновации и умения.

 

Изкуствен интелект и стратегия за данни

Изкуственият интелект (AI) може да бъде от полза за хората, като подобри здравеопазването, направи автомобилите по-безопасни и даде възможност за персонализирани услуги. Той може да подобри производствените процеси и да донесе конкурентно предимство на европейските предприятия, включително в сектори, в които компаниите от ЕС вече имат силни позиции, като зелената и кръговата икономика, машините, селското стопанство и туризма.

За да се гарантира, че Европа се възползва максимално от потенциала на ИИ, евродепутатите подчертаха необходимостта от ориентирано към човека законодателство за ИИ, насочено към създаване на рамка, която ще бъде надеждна, може да прилага етични стандарти, да поддържа работни места, да помага за изграждането на конкурентен „ИИ, произведен в Европа“ и влияние върху световните стандарти.

Комисията представи своето предложение за регулиране на ИИ на 21 април 2021 г. Съгласно предложението системите с ИИ ще бъдат класифицирани според риска, който представляват за потребителите. След като бъдат одобрени, това ще бъдат първите в света правила за изкуствен интелект. Преговорите между парламента и страните от ЕС за окончателния вид на регламентите продължават.

Успехът на развитието на ИИ в Европа до голяма степен зависи от успешната европейска стратегия за данни. Парламентът подчерта потенциала на индустриалните и публичните данни за компаниите и изследователите в ЕС и призова за европейски пространства за данни, инфраструктура за големи данни и законодателство, което ще допринесе за надеждността.

За да помогне за отключването на потенциала на големите данни и изкуствения интелект, Парламентът прие два акта за насърчаване на споделянето на данни през 2022 г. и 2023 г.

 

Кибер защита

Тъй като цифровото и физическото все повече се преплитат, възникват нови опасности, което прави киберсигурността важна за области, вариращи от безопасността на потребителите онлайн до нормалното функциониране на болници, водоснабдяване и електроснабдяване.

За да защити по-добре европейците и бизнеса срещу киберзаплахи, през ноември 2022 г. Парламентът прие нови закони, укрепващи киберсигурността на ЕС в ключови сектори.

През 2021 г. Парламентът одобри създаването на нов европейски център за киберсигурност.

Правилата за предотвратяване на разпространението на терористично съдържание онлайн бяха приети през 2021 г. и са в сила от юни 2022 г.

 

Дигитални умения и образование

Пандемията Covid-19 показа колко важни са цифровите умения за работа и взаимодействие, но също така подчерта празнината в цифровите умения и необходимостта от увеличаване на дигиталното образование. Парламентът иска европейската програма за умения да гарантира, че хората и предприятията могат да се възползват напълно от технологичния напредък.

 

Платформена икономика

Онлайн платформите са важна част от икономиката и живота на хората. Те предоставят значителни възможности като пазари и са важни комуникационни канали. Съществуват обаче и значителни предизвикателства.

ЕС прие Закона за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари с цел насърчаване на конкурентоспособността, иновациите и растежа, като същевременно повишава онлайн сигурността, справя се с незаконното съдържание и гарантира защитата на свободата на словото, свободата на печата и демокрацията.

 

Закон за чипове: планът на ЕС за преодоляване на недостига на полупроводници

От края на 2020 г. има безпрецедентен недостиг на полупроводници по целия свят, причинен, наред с други причини, от пандемията Covid-19 и войната в Украйна. Със Закона за европейските чипове ЕС цели да увеличи производството на полупроводници в Европа.

Производството на микрочипове разчита на изключително сложни и взаимозависими вериги за доставки, които обхващат целия свят. За да се повиши независимостта на ЕС, да се гарантира бъдеща конкурентоспособност и да се запази технологично лидерство, капацитетът на ЕС в производството на полупроводници трябва да бъде подсилен. Съгласно предложеното законодателство делът на ЕС в световния производствен капацитет трябва да се увеличи от по-малко от 10% на 20%.

 

Интелигентни системи за пътен транспорт

Парламентът прие нови правила за внедряването на интелигентни транспортни системи (ИТС) в автомобилния транспорт през октомври 2023 г. Тези правила имат за цел да увеличат наличността на цифрови данни за трафика, да насърчат цифровизацията в транспортния сектор и да улеснят споделянето на данни между приложенията за мобилност. Целта е да се повиши пътната безопасност, ефективността и устойчивостта на мобилността.

Правилата не предпочитат конкретна технология за интелигентни транспортни услуги, но искат да се уверят, че приложенията могат да работят добре едно с друго. Те трябва да бъдат проектирани така, че да предоставят ясна и лесно разбираема информация на потребителите относно различните транспортни възможности, с които разполагат, и да не дискриминират уязвимите участници в движението. Държавите от ЕС ще трябва да работят повече заедно, особено за трансгранични проекти, за да осигурят гладък транспорт през границите.

 

Онлайн видео игри: защита на геймърите и увеличаване на потенциала на сектора

Секторът на онлайн видеоигрите процъфтява и допринася за цифровата трансформация на ЕС. Тъй като индустрията на игрите се разраства бързо, икономическият, социалният, образователният, културният и иновативният аспект на онлайн видеоигрите трябва да бъдат взети под внимание.

ЕС иска да подкрепи сектора на игрите, който е създал над 90 000 работни места директно в Европа и има размер на пазара от 23,3 милиарда евро през 2021 г. В същото време трябва да се осигури по-безопасна среда за играчите. Депутатите призовават за установяване на правила, регулиращи проблемните практики за закупуване като кутии за плячка, по-добри политики за анулиране и защита на данните, както и повече защита за незначителни играчи и уязвими групи.

 

Европейска цифрова идентичност: лесен онлайн достъп до ключови услуги

От началото на пандемията Covid-19 повече обществени и частни услуги станаха цифрови. Това изисква сигурни и надеждни системи за цифрова идентификация.

ЕС работи върху европейска цифрова идентичност (eID), за да позволи взаимното признаване на националните схеми за електронна идентификация през границите. С eID европейските граждани ще могат да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици. Те също така ще могат да имат достъп до онлайн услуги от други страни от ЕС, като използват своята национална електронна карта за самоличност.

 

Справедливо данъчно облагане на цифровата икономика

Повечето данъчни правила са установени много преди съществуването на цифровата икономика. За да намали избягването на данъци и да направи данъците по-справедливи, ЕС работи върху правила, така че печалбите да се облагат с данъци, когато компаниите имат значително цифрово присъствие.

ЕС също така прие правила за минимална данъчна ставка за мултинационалните компании в Съюза в съответствие с глобално споразумение по въпроса.

За да подпомогне развитието на криптовалутите, като същевременно защити потребителите, ЕС работи върху регулирането на криптоактивите и технологията зад тях.

 

Осигуряване на висококачествена цифрова инфраструктура

Парламентът също работи върху закон, който да помогне за намаляване на разходите и бюрокрацията при изграждането на много високоскоростни мрежи. През октомври 2023 г. Парламентът одобри преговорната си позиция за преговори със страните от ЕС по проекта на Закона за гигабитовата инфраструктура, който има за цел да осигури достъп до високоскоростен интернет за всички домакинства в ЕС и 5G покритие във всички населени райони до 2030 г.

 

Финансиране на цифровите приоритети на ЕС

Цифровите технологии играят съществена роля във всички политики на ЕС. Кризата с Covid подчерта необходимостта от отговор, който ще бъде от полза за обществото и конкурентоспособността в дългосрочен план. Цифровите решения предоставят важни възможности и са от съществено значение за гарантиране на възстановяването и конкурентната позиция на Европа в световната икономика.

Планът на ЕС за икономическо възстановяване изисква държавите-членки да отделят най-малко 20% от 672,5 милиарда евро Механизъм за възстановяване и устойчивост за цифров преход. Инвестиционни програми като Horizon Europe, насочени към научните изследвания и иновациите, и Механизма за свързване на Европа, насочени към инфраструктурата, отделят значителни суми и за цифров напредък.

Въпреки че общата политика на ЕС е да подкрепя цифровите цели чрез всички програми, някои инвестиционни програми и нови правила имат за цел конкретно да ги постигнат.

През април 2021 г. Парламентът прие програмата „Цифрова Европа“, първият финансов инструмент на ЕС, фокусиран конкретно върху предоставянето на технологии на бизнеса и хората. Тя има за цел да инвестира в цифрова инфраструктура, така че стратегическите технологии да могат да помогнат за повишаване на конкурентоспособността на Европа и зеления преход, както и да гарантират технологичен суверенитет.

Той ще инвестира 7,6 милиарда евро в пет области: суперкомпютри (2,2 милиарда евро), изкуствен интелект (2,1 милиарда евро), киберсигурност (1,6 милиарда евро), усъвършенствани цифрови умения (0,6 милиарда евро) и осигуряване на широко използване на цифрови технологии в целия свят икономиката и обществото (1,1 милиарда евро).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев