Откриване на пленарната сесия на ЕП: 16-19 октомври

Председателят Мецола откри пленарната сесия на 16-19 октомври в Страсбург © Европейски съюз, 2023 г. – ЕП
17.10.2023 / 09:24

Председателятт Мецола откри вчера пленарната сесия на 16-19 октомври в Страсбург със следните съобщения.

 

Ситуацията в Израел и Газа

Ситуацията в Израел и Газа, както и в по-широкия Близък изток е на върха на нашите тревоги, каза президентът Мецола, добавяйки, че реалността на място е ужасяваща, трагична и отчайваща и са застрашени животи на невинни. Президентът подчерта, че Хамас е терористична групировка, която не представлява легитимните стремежи на палестинския народ, а им пречи и трябва да бъде спряна.

Миналия петък председателят Мецола пътува до Израел по покана на израелския парламент (Кнесет), за да изрази солидарност и да потвърди отхвърлянето на тероризма от страна на парламента. Тя каза, че „начинът, по който Израел реагира на атака, има значение за всички нас“. Трябва да продължим да търсим решения за хуманитарните последици в Газа в съответствие с нашите задължения и международното право, добави тя. Парламентът винаги ще настоява за справедливо решение с две държави, което е справедливо и справедливо, и за устойчив и траен мир, каза тя, но за съжаление подлите действия на терористите от Хамас отдалечиха още повече тази перспектива.

Ситуацията в Газа остава невъзможна за толкова много, каза тя, добавяйки, че фокусът трябва да остане върху гарантирането, че отвлечените заложници ще бъдат освободени безусловно, че хуманитарната помощ ще достигне до нуждаещите се и че цивилните няма да бъдат насочени. Трябва, каза тя, да продължим да се ангажираме с легитимните представители на палестинския народ и регионалните участници за деескалация на напрежението в региона и съседната област.

 

Годишнина от смъртта на учителя Самуел Пати и убийството на Доминик Бернар

Днес се отбелязва годишнината от трагичната смърт на учителя Самуел Пати, каза президентът, а миналия петък друг учител, Доминик Бернар, беше убит във френско училище. Това трябва да засили решимостта ни да се борим с тероризма, добави президентът Мецола, изразявайки солидарността на Парламента с всички жертви и техните близки.

 

Годишнина от убийството на Дафне Каруана Галиция

Шест години след убийството на малтийската разследваща журналистка, която разкри корупцията и престъпността, нейният глас, упоритост и нейното търсене на истината продължават да живеят чрез нейното семейство, гражданското общество, нейните колеги – които призовават за стабилна правна рамка за защита на журналистите – и в работата на тази зала, каза президентът Мецола. Европейският парламент я помни и ние почитаме нейното наследство, заключи тя.

 

Промени в дневния ред

сряда

Заседанието ще започне в 08:30 часа.

Заглавието на ключовия дебат е променено на изявления на Съвета и Комисията относно гнусните терористични атаки на Хамас срещу Израел, правото на Израел да се защитава в съответствие с международното хуманитарно право и хуманитарната ситуация в Газа.

Изявленията на Съвета и Комисията относно ислямистката терористична атака срещу френските училища и необходимостта от защита на хората и насърчаване на социалното сближаване (без резолюция) се добавят следобед. Поради това заседанието ще бъде удължено до 23:00 часа.

 

Искане от няколко комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисиите за започване на междуинституционални преговори (член 71) се публикуват на уебсайта на пленарната зала.

 

Ако до вторник 12:00 ч. в полунощ не бъде направено искане за гласуване в парламента на решението за започване на преговори, комисиите могат да започнат преговори.

Информация относно разпределението на гласовете е налична в раздел „Приоритетна информация“.

 

Напускащи евродепутати

Яник Жадо (Зелени/ЕСА, Франция) от 23 септември 2023 г

Agnès Evren (ЕНП, Франция) от 23 септември 2023 г

 

Бъдещи евродепутати

Лиди Масард (Зелени/ЕСА, Франция) от 24 септември 2023 г

Laurence Sailliet (ЕНП, Франция) от 24 септември 2023 г

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев