Началниците на отбраната от Европейския съюз ще обсъдят актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана

...........................................................
17.10.2023 / 12:53

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в двудневното заседание на Военния комитет на Европейския съюз, което започва днес, 17 октомври в Севиля, Испания. Форумът се провежда в рамките на испанското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на стратегическите цели на Европейския съюз в областта на отбраната и други актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), произтичащи от динамичната обстановка по сигурността. Военният комитет ще обсъди готовността за въвеждане на формированията за бързо развръщане като инструмент на ЕС за навременна реакция в отговор на кризисни ситуации, както и по-нататъшното развитие на системата за командване и управление на водените от Съюза мисии и операции. Акцент ще бъде поставен върху възможностите за принос към сигурността на Украйна в дългосрочен план.

Ще бъде дискутиран ревизираният пакет от приоритети на ЕС за развитие на отбранителни способности, който трябва да бъде утвърден от министрите на отбраната през месец ноември тази година. По време на заседанието ще бъде разгледана и актуалната влошена обстановка по сигурността в региона на Сахел.

На 19 октомври началниците на отбраната от Европейския съюз ще наблюдават учението MILEX 23 във военноморска база „Рота“.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев