Критични технологии: как ЕС планира да подкрепи ключови индустрии

Европейски Парламент
17.10.2023 / 18:43

ЕС създава платформа за стратегически технологии за Европа (STEP) в подкрепа на ключови технологии и укрепване на европейския суверенитет.

 

Защо ЕС трябва да инвестира в технологии?

Една от основните стратегически цели на ЕС е да засили конкурентоспособността на европейската икономика, като подкрепи нейната промяна в съответствие със зелените и цифрови трансформации. През последните години обаче индустрията на ЕС е изправена пред предизвикателства от висока инфлация, недостиг на работна ръка, прекъсвания на веригата за доставки, нарастващи лихвени проценти и скокове в цените на енергията.

Освен това глобалната конкуренция нараства, особено в технологиите, които са от съществено значение за текущата икономическа трансформация, като изкуствен интелект, 5G, полупроводници, зелени технологии и биотехнологии.

Ето защо ЕС трябва да възприеме по-структурен подход към значителните инвестиционни нужди на своите индустрии.

Какво представлява платформата Strategic Technologies for Europe?

През юни 2023 г. Европейската комисия представи средносрочната ревизия на бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Като част от пакета той предложи създаването на платформата за стратегически технологии за Европа. Платформата е инструмент за разработване на критични нововъзникващи технологии, които са от значение за зеления и цифров преход и за стратегическия суверенитет на ЕС.

Платформата ще има за цел да увеличи производствения капацитет в областта на цифровите технологии (например микроелектроника, облачни изчисления, изкуствен интелект, киберсигурност и 5G), чисти технологии (като възобновяема енергия, съхранение на електричество и топлина, възобновяеми горива от небиологичен произход, устойчиви алтернативни горива) и биотехнологии (като биомолекули, фармацевтични продукти, медицински технологии и др.). Той също така ще цели укрепване на веригите за създаване на стойност и справяне с недостига на работна ръка и умения в тези сектори.

 

Как ще работи Платформата за стратегически технологии за Европа?

Според предложението на Комисията Платформата ще пренасочи средства по съществуващите инструменти на ЕС, както и ще използва допълнителни 10 милиарда евро за укрепване на програми като InvestEU, Horizon Europe, Фонда за иновации и Европейския фонд за отбрана.

Нов знак за качество на ЕС Печат за суверенитет ще бъде присъден на висококачествени проекти, допринасящи за целите на Платформата. Това трябва да им даде видимост и да привлече публични и частни инвестиции.

 

Какво предлагат евродепутатите?

През октомври 2023 г. промишлените и бюджетните комисии на Парламента приеха доклад за създаването на платформата за стратегически технологии за Европа .

Евродепутатите имаха за цел да засилят инициативата, така че тя да може по-добре да подкрепя индустрията на ЕС. Техните предложения включват:

Допълнителни 3 милиарда евро в допълнение към предложените 10 милиарда евро, с което новите средства по Платформата достигат 13 милиарда евро.

По-тясно съгласуване на тази наредба с други законодателни актове, целящи повишаване на конкурентоспособността на промишлеността - Законът за нулевата нетна промишленост и Законът за критичните суровини.

Създаване на комитет за осигуряване на ефективно изпълнение на инициативата.

Оценка на Европейската комисия до 2025 г

Освен това за следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2027 г. следва да се обмисли създаването на пълноправен фонд за суверенитет в подкрепа на стратегически отрасли.

„Някога STEP беше предвидено да бъде новият Европейски фонд за суверенитет – но не е“, каза Кристиан Елер (ЕНП, Германия), водещ евродепутат на комисията по индустрията. „Ние значително подобрихме текста и създадохме законодателна съгласуваност с други досиета, като Закона за индустрията с нулева мрежа и Закона за критичните суровини.“

„STEP е отправна точка за правилно поддържане на технологиите, произведени в Европа . Европейските технологии трябва да имат достъп до по-добри възможности за финансиране. Така необходимата стратегическа автономия на ЕС може да бъде постигната само чрез обръщане към нуждите на нашите индустрии“, каза Хосе Мануел Фернандес ( ЕНП, Португалия), водещ евродепутат на бюджетната комисия.

 

Следващи стъпки

През октомври 2023 г. Парламентът прие своята позиция относно създаването на платформата за стратегически технологии за Европа. Това ще формира основата за преговори със Съвета относно окончателния законодателен текст.

Евродепутатите настояват Платформата, заедно с преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС, да бъдат договорени като пакет и да имат отражение върху бюджета на ЕС за 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев