Този уикенд в Сливен ще се проведе фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец"

...........................................................
19.10.2023 / 22:18

Десетият фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов – Сливенец" ще се състои на 21 и 22 октомври в Сливен. Това съобщи Галина Георгиева от читалище "Зора 1860", които са организатори на културното събитие, заедно със Сливенската митрополия и община Сливен.

Публиката ще чуе изпълнения на смесения хор "Добри Чинтулов" с диригент Георгиос Филаделфевс, Камерен хор „Иван Спасов“ Пловдив, вокална формация „Мелос“ Севлиево с диригент Олга Цветкова и др.

Откриването на фестивала ще бъде на 21 октомври от 17:00 часа в храм "Света Богородица", а на 22 октомври от 11:00 часа ще се състои концерт и награждаване на участниците пак на същото място.

Николай Триандафилов – Сливенец е издал през 1847 г. първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език. Фестивалът е наречен на негово име по идея на маестро Методий Григоров, който пише, че за жалост името на този музикотворец е непознато за гражданите на Сливен. Неговите сборници заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Той сполучливо е приспособил църковнославянския текст към древните църковни напеви.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев