Джина Махса Амини и протестното движение на иранските жени печелят наградата „Сахаров“ за 2023 г.

Джина Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода" са лауреати на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. © EPA-EFE/WAEL HAMZEH
20.10.2023 / 11:50

Депутатите присъдиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“ в Иран.

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2023 г. в пленарната зала на Страсбург в четвъртък след решение на Председателския съвет на Парламента (президентът Мецола и лидерите на политически групи).

Прередседателят Мецола заяви: „На 16 септември отбелязахме една година от убийството на Джина Махса Амини в Иран. Европейският парламент гордо стои до смелите и непокорни, които продължават да се борят за равенство, достойнство и свобода в Иран. Ние сме до онези, които дори от затвора продължават да пазят Жените, Живота и Свободата живи. Избирайки ги за лауреати на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., тази къща си спомня тяхната борба и продължава да почита всички онези, които са платили най-голямата цена за свободата.“

Джина Махса Амини беше 22-годишна жена от ирански кюрд. Тя беше арестувана от полицията в Техеран на 13 септември 2022 г. за предполагаемо пренебрегване на строгите закони на Иран за забулване и почина в болница в Техеран три дни по-късно след физическо насилие, докато беше в ареста.

Смъртта й предизвика масови протести, водени от жени в Иран. Под мотото "Жена, живот, свобода" те протестират срещу закона за хиджаба и други дискриминационни закони.

След бруталното потушаване на тези протести от страна на иранския режим, Европейският парламент многократно осъжда тежката ситуация с човешките права в страната.

През октомври 2022 г. евродепутатите призоваха за санкции срещу ирански служители, замесени както в смъртта на Джина Махса Амини, така и в репресиите на режима, и изразиха силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран.

През януари 2023 г. евродепутатите поискаха повече санкции срещу иранския режим и ЕС да включи Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка си с терористи.

Прочетете повече за другите финалисти на наградата „Сахаров“ през 2023 г. тук.

 

Следващи стъпки

Церемонията по награждаването ще се проведе на 13 декември 2023 г. в залата на Европейския парламент в Страсбург.

 

История

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя е кръстена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, а паричната награда е 50 000 евро.

Миналата година парламентът присъди наградата на смелите хора на Украйна, представлявани от техния президент, избрани лидери и гражданското общество.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев