Сливен се прости със знакова фигура в българския футбол - Петър Балездров

Петър Балездров
29.10.2023 / 21:23

Сливенската общественост, включително футболната, загуби един от своите видни деятели - Петър Балездров.

Той е бивш отговорен секретар, а след това и президент на футболния клуб Сливен. С основен принос за най-големия успех на отбора - спечелването на Купата на България през 1990 година. През 2014 година е в обществения юбилеен комитет за отбелязването на 100-годишнината на организиран футбол в Града под Сините камъни, включващо демонстративен мач между ЦСКА и Сливен, повторение на финала от 1990-а.

Години по-късно, връщайки се към големия триумф, Балездров, отдава значимото на архитекта на успеха - старши треньорът Людмил Горанов: „Преди финала се игра последният кръг от първенството. Ние приемахме Пирин, а ЦСКА, който вече беше шампион, гостуваше на Ботев във Враца. Непосредствено преди мача се оказа, че Людмил Горанов го няма и никой не знае къде е. Треньорът на Пирин Борис Ангелов ме попита, но аз не можах да му отговоря. Едва по-късно се разбра, че Горанов е заминал за Враца, за да гледа ЦСКА. Горанов беше треньор от поколението на Вуцов, перфекционист във всяко едно отношение. Контролираше всичко, до най-малките детайли. Не позволяваше дори едно конче да виси от екипа. Именно той въведе и системата за разузнаване на бъдещите съперници, като помощник-треньор и видеооператор наблюдаваха мача на отбора, срещу който трябваше да играем следващата седмица. Така постъпи и на финала. В Габрово по това време имаше като цяло два хотела и Сливен беше в единия, а ЦСКА – в другия. Горанов ме накара да си взема стая в този на съперниците ни и в 1:00 часа през нощта да отида при него и да му докладвам дали футболистите са си легнали в 22:30 часа и въобще как е настроението в техния лагер. Там цареше подценяване, приемаха ни като селски отбор, а играчите до полунощ ходеха напред-назад из фоайето на хотела и никой не спеше..."

Виден общественик, дълго време Балездров е втори председател на Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Светъл да е пътят му!

Опелото се състоя днес (29 октомври) от 12:00 часа в църквата „Свети Димитър“ - Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев