Парламентът иска по-строго прилагане на санкциите на ЕС срещу Русия

Европейски Парламент
10.11.2023 / 10:51

Евродепутатите искат повече надзор на ниво ЕС и по-добри усилия за ограничаване на способността на Москва да заобикаля ограничителните мерки на ЕС.

 

В резолюция, приета в четвъртък, Парламентът изразява тревогата си относно съществуващите вратички в режима на санкции на ЕС срещу Русия. Въпреки че подчертават безпрецедентния характер на ограничителните мерки на ЕС, евродепутатите са загрижени за липсата на подходящо прилагане и опитите за подкопаване на усилията за стратегическо отслабване на руската икономическа и индустриална база и възпрепятстване на способността на страната да води война.

С резолюцията, посочваща способността на Русия да заобикаля мерки, като тавана на цените на петролните санкции, въведени от държавите-членки на ЕС, и така наречената коалиция за таван на цените, тя също така отбелязва, че вносът на ЕС на петролни продукти, произведени с руски петрол от страни като Индия скочи, като по същество създаде заден път за петрола на Кремъл в ЕС. Евродепутатите също така подчертават как критичните западни компоненти все още намират своя път към Русия през страни като Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и Сърбия. Те изразяват дълбока загриженост относно продължаващата търговия със санкционирани военно критични стоки между страните-членки на ЕС и Москва и относно докладите, че страни като Азербайджан отказват руски газ за износ за ЕС.

Текстът също така подчертава, че Европейският съюз все още остава един от най-големите клиенти на Русия за изкопаеми горива, поради продължаващия внос на тръбопроводен газ и LNG, както и различни изключения от забраната за внос на суров петрол и петролни продукти.

 

Пазарът на ЕС трябва да бъде затворен за руските изкопаеми горива

Депутатите призовават ЕС и неговите държави-членки да засилят и централизират надзора на ниво ЕС върху прилагането на санкциите и да разработят механизъм за предотвратяване и наблюдение на заобикалянето. Те също така призовават ЕС да засили координацията по прилагането на съществуващите санкции върху износа на руски петрол, да затвори правилно пазара на ЕС за изкопаеми горива с руски произход и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, Газпромбанк, техните дъщерни дружества и техните управителни съвети и управление.

Резолюцията гласи, че ЕС трябва да работи заедно с Г-7 за значително намаляване на горната граница на цените на руския петрол и петролни продукти, за налагане на пълна забрана на вноса на руски LNG и LPG, както и на вноса на горива и други петролни продукти от страни, които не са -Страни от ЕС, ако тези продукти са произведени с руски петрол. Парламентът също така иска ЕС да забрани превоза на руски петрол и износ на втечнен природен газ през територията на ЕС и да въведе тавани на цените и обема на вноса в ЕС на руски и беларуски торове.

Освен това евродепутатите искат Европейската комисия и страните-членки на ЕС да разширят санкциите, за да включват пълна забрана за търговия и шлифоване на диаманти с руски произход или реекспортирани от Русия за ЕС. Според тях ЕС трябва също така да проучи правни пътища, позволяващи конфискацията на замразени руски активи и използването им за възстановяването на Украйна.

Цялата резолюция ще бъде достъпна тук. Приет е с вдигане на ръка.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев