Парламентът реши да отпадне карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19

Снимката е илюстративна
10.11.2023 / 12:02

Парламентът реши да отмени изолацията и карантината на хората, заразени с COVID-19, и на хората, които са в контакт със заразени. Промените в Закона за здравето бяха приети единодушно в пленарна зала на първо и второ четене, съобщи БТА.

Измененията бяха внесени от Министерския съвет. Според мотивите, като се вземат предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, наличието на ефективна ваксина в страната, наблюдението на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение напациентите, не следва да се налагат допълнителни ограничителни мерки, като задължителна изолация или карантина, на болни лица или контактни лица. Изолацията следва да се прилага само в лечебните заведения като част от превенцията и контрола на вътреболничните инфекции.

Дебатите по законопроекта продължиха повече от час и половина. По време на дебата депутатите разгледаха въпросите за това колко смъртни случая е причинил COVID-19, колко души са били заразени от този вирус и кой носи политическа отговорност за наложените на обществото мерки. Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда в контекста на пандемията.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев