Специалните сили на осем балкански държави участваха в международното учение „Strong Balkan-23“

...........................................................
10.11.2023 / 20:51

Формирования на силите за специални операции от осем балкански държави взеха участие в международното учение „Strong Balkan - 23“ (B-9). Учението на силите за специални операции на държавите от региона се проведе от 31 октомври до 10 ноември на територията на Република Албания. То е част от инициативата на началниците на отбраната на балканските страни за ежегодно провеждане на съвместна подготовка.

Участие взеха военнослужещи от Албания, България, Гърция, Румъния, Република Северна Македония, Турция и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост, обучение на личния състав на всички нива за планиране, провеждане и наблюдение на специални операции и прилагане на практика процедурите на НАТО. Бяха актуализирани стандартни оперативни процедури по време на процеса на планиране и изпълнение на специални операции в многонационална среда.

Учението премина в две части, като през първата се проведоха съвместни занятия по огнева, инженерна, тактическа и парашутна подготовка. През втората част участниците бяха обединени в тактическа група за специални операции, която планира и проведе целия спектър от специални операции по сценарий, създаден за учението.

Участието в такъв формат на българските Специални сили е важен етап от подготовката им както и възможност да се задълбочи съвместното партньорство с балканските държави, което е залог за повишаване на сигурността и поддържане на мира и стабилността на Балканите.

***

Инициативата за многонационалните съвместни учения на силите за специални операции на деветте балкански държави (B-9 CJSE-16) започна през 2011 г. в рамките на среща на върха на началниците на отбраната на страните от Балканския полуостров. Ученията се организират и провеждат всяка година от различна държава-членка. Те включват провеждането на специални операции с цел укрепване на регионалното международно сътрудничество, синергията и оперативната съвместимост, както и увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции от участващите държави.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев