Министър-председателят акад. Николай Денков участва в работна вечеря в Копенхаген

...........................................................
15.11.2023 / 10:41

Министър-председателят акад. Николай Денков участва в работна вечеря в Копенхаген, заедно със свои колеги, членове на Европейския съвет, както и с председателя на Съвета Шарл Мишел. Събирането е част от серия обсъждания между ръководителите на страните членки по приоритетите на ЕС за следващия институционален цикъл. Срещите се домакинстват от Париж, Берлин, Копенхаген и Загреб. Останалите участници в днешната дискусия включват министър-председателите на Дания, Ирландия, Латвия, Финландия и Швеция.

Основна тема на разговорите е Стратегическият дневен ред на ЕС, който ще бъде договорен през лятото на 2024г. Срещата е и продължение на започналата в Гранада подготовка на предстоящия през декември Европейски съвет. Фокус на дискусиите е намирането на обединяващи решения за осигуряване на капацитет на ЕС да действа и постига целите си в контекста на глобалните предизвикателства и следващо разширяване на ЕС.

Приоритетните области от Стратегическия дневен ред на Съюза включват сигурност и отбрана, устойчивост и конкурентоспособност, енергетика, миграция, глобално ангажиране и разширяване на Съюза. На настоящия етап целта е задълбочаване на дебата по тези въпроси в контекста на промените, които трябва да бъдат направени, за да бъде постигнат по-силен Съюз, както вътрешно, така и в глобален план.

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев