Сухопътни войски представят въоръжение, бойна техника и военната професия по повод бойния си празник

...........................................................
15.11.2023 / 18:34

Военни формирования от състава на Сухопътните войски ще проведат Ден на отворени врати по повод честването на бойния си празник 19 ноември. Тази година се навършват 138 години от Сръбско-българската война (1885 г.) и боевете при Сливница – първата голяма победа на младата българска войска, с която е защитено Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Общо 13 военни формирования отварят врати за посетители на 17 ноември, петък, между 10:00 и 16:00 ч. Посетителите ще могат да видят статичен показ на въоръжение, бойна техника, войсково оборудване, а военнослужещите ще представят военната професия и задачите, които изпълняват.

61-ва Стрямска механизирана бригада ще проведе отворени врати в районите на формированието в Казанлък и Карлово. В програмата са включени посещение на „Стая на бойната слава“ и статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване.

В Стара Загора командването и личният състав на 2-ра Тунджанска механизирана бригада организират показ на въоръжение, техника и екипировка на алеята до сградата на общината в парк „Пети октомври”. От 12:00 часа до фонтаните в Градската градина музикален поздрав ще отправи Военният духов оркестър на бригадата.

На Учебен полигон „Корен“ в Област Хасково вратите на военното формирование ще бъдат отворени за обществеността от 09:00 ч. Поканени са жители и гости на Хасково, командири на формированието през годините, кметове на населени места, намиращи се до полигона, ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методи“ с. Малево и от ПГДС „Цар Иван Асен II“ Хасково. На специално развърнати места посетителите ще могат да видят отблизо част от въоръжението, техниката и полигонното оборудване, които се използват по време на учения и стрелби на учебен полигон „Корен“. От 11.00 ч. желаещите ще имат възможност за стрелба с пистолет „Макаров“ и автомат „Клашников“ на стрелковото стрелбище на полигона.

В Сливен в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) освен демонстрации на техника и въоръжение, посетителите ще могат да разгледат музея на формированието и експозицията на бронирана техника. Ден по-рано, на 16 ноември, Военният духов оркестър на ЦПС ще изнесе празничен концерт от 14:30 ч. в Градската градина. Под диригентството на капитан Калин Гемеджиев оркестърът ще изпълни маршове, хора и любими музикални произведения.

В Благоевград военнослужещите от 3-то бригадно командване ще покажат въоръжение, бойна техника и войсково оборудване. Атракция ще бъде занятието по огнева подготовка - стрелба с пневматично оръжие, както и динамичен показ на тема: „Действия на пеши патрул в градска среда“. Ще има показ на музейни образци, знамена и униформи от Регионален исторически музей в Благоевград.

Ден на отворените врати ще се проведе още във военните формирования: 5-то бригадно командване – Плевен; 101-ви алпийски полк - Смолян; 4-и артилерийски полк – Асеновград; 55-и инженерен полк – Белене; 1-ви разузнавателен батальон – Свобода; 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево; 59-и батальон за ЯХБЗиЕ – Горна Оряховица; 78-ми батальон за осигуряване – София.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев