Екологични престъпления: разглеждане на нови престъпления и засилени санкции

Европейски Парламент
16.11.2023 / 21:28

В четвъртък преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение за актуализиране на правилата за престъпления и санкции на ЕС за екологични престъпления с цел укрепване на защитата на екосистемите.

 

Новите правила предоставят актуализиран списък на деянията, свързани с околната среда, които се квалифицират като престъпления на ниво ЕС, и на свързаните санкции, за да се гарантира по-ефективно прилагане на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Списъкът ще включва, наред с други престъпления, вноса и използването на живак и флуорирани парникови газове, вноса на инвазивни видове, незаконното изчерпване на водните ресурси и замърсяването, причинено от кораби. Преговарящите от Парламента и Съвета също се споразумяха за по-строги санкции за така наречените квалифицирани престъпления, т.е. тези, които причиняват унищожаване на екосистема или местообитание в рамките на защитено място или увреждане на качеството на въздуха, почвата или водата. Те ще включват престъпления, сравними с екоцид с катастрофални резултати като широко разпространено замърсяване или мащабни горски пожари.

 

Санкции: лишаване от свобода и глоби

Физическите лица, включително представители на компании, извършващи екологични престъпления, водещи до смърт, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода за 10 години. Квалифицираните престъпления ще се наказват с осем години затвор, докато за други престъпления, в зависимост от фактори като продължителност, тежест или обратимост на щетите, наказанието ще бъде пет години затвор.

Нарушителите могат също да бъдат изправени пред други санкции, като глоби и задължение да възстановят увредената среда или да компенсират причинените щети. Същите санкции могат да се очакват и за компаниите, както и други като отнемане на лицензи, забрани за достъп до публично финансиране или закриване. След транспонирането, когато става дума за глоби, държавите-членки ще могат да избират между налагането им на 3 или 5% от годишния световен оборот в зависимост от естеството на престъплението или да изберат фиксирани суми от 24 или 40 милиона евро.

 

Защита и обучение на лицата, подаващи сигнали за нередности

Евродепутатите също така гарантират, че лицата, докладващи за престъпления, ще получат подкрепа, че съдиите, прокурорите, полицията и други съдебни служители ще преминат редовно специализирано обучение и че държавите-членки ще организират кампании за повишаване на осведомеността за намаляване на екологичните престъпления. Те могат също така да създадат фонд за подпомагане на мерките за превенция и справяне с последиците от екологични нарушения. В трансгранични случаи от националните органи ще се изисква да си сътрудничат помежду си и с други компетентни органи, като Евроюст, Европол или Европейската прокуратура. Държавите-членки също ще трябва да подготвят национални стратегии за борба с екологичните престъпления и да събират свързани статистически данни, докато Европейската комисия ще трябва редовно да актуализира списъка с престъпления.

 

Цитат

След споразумението докладчикът на Европейския парламент Антониус Мандерс (ЕНП, Нидерландия) каза: „Успешно договорихме позиция на нулева толерантност към екологичните престъпления, които имат огромни последици за човешкото здраве и околната среда. От решаващо значение е да се борим с тези трансгранични престъпления на ниво ЕС с хармонизирани, възпиращи и ефективни санкции, за да предотвратим нови екологични престъпления. Превенцията е ключова и затова подчертахме необходимостта от повече ресурси, изследвания, обучение и кампании за повишаване на осведомеността, насочени както към публичния, така и към частния сектор. Няма повече криене зад разрешителни или законодателни вратички: този закон е готов за бъдещето, което означава, че списъкът с престъпленията ще се поддържа актуален. Ако замърсяваш, ще платиш за престъпленията си; не само престъпни компании, които плащат глоби, но и затвор за представители на замърсяващи компании."

 

Следващи стъпки

Съгласуваният проект на закон изисква официално одобрение от комисията по правни въпроси и Европейския парламент като цяло, както и от Съвета, преди да може да влезе в сила.

 

Заден план

Екологичните престъпления са четвъртата най-голяма престъпна дейност в света и се считат за един от основните източници на доходи за организираната престъпност заедно с наркотици, оръжия и трафик на хора. С цел справяне с нарастващия брой престъпления, свързани с околната среда, през декември 2021 г. Комисията представи предложение за укрепване на защитата на околната среда в ЕС чрез наказателно право.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев