Споразумение за подобряване на прозрачността в сектора на краткосрочните наеми

Европейски Парламент
16.11.2023 / 21:49

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха за нови правила за събиране и споделяне на данни за краткосрочни наеми, за да помогнат на местните власти да подобрят туристическите услуги.

 

В сряда вечерта евродепутатите и испанското председателство на Съвета постигнаха временно споразумение относно регламента за събиране и споделяне на данни, свързани с услугите за краткосрочно наемане на жилища (STR). Тази инициатива има за цел да насърчи прозрачна и отговорна платформена икономика в ЕС и да информира за ефективните местни политики.

Коментирайки сделката, докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелени/EFA, Нидерландия) каза: „Градовете се борят с експлозия от незаконни ваканционни наеми. Това поставя под натиск възможностите за живеене и достъпността на градовете в цяла Европа. Досега платформите за отдаване под наем отказват споделят данни, което затруднява прилагането на местните разпоредби. За щастие този закон слага край на това и връща повече контрол на градовете. Ние демонстрираме, че не големите технологични компании, а самите градове определят правилата".

 

Договорените мерки

По-опростена регистрация: договореният текст установява безплатна (или на пропорционална цена) процедура за онлайн регистрация за краткосрочни имоти под наем в онези страни от ЕС, които го изискват. След като процедурата приключи, домакините ще получат регистрационен номер, който ще им позволи да отдават имота си под наем. Съответните органи ще знаят самоличността на хоста и ще могат да проверят информацията им.

По-безопасни услуги за отдаване под наем: онлайн платформите ще трябва да гарантират, че регистрационният номер на домакина позволява на потребителите да идентифицират имота в списъка и че предоставената информация е надеждна и пълна. Платформите ще трябва да положат „разумни усилия“ за извършване на произволни проверки на тази информация. Компетентните органи могат да преустановят регистрационните номера, да поискат от платформите да премахнат незаконните обяви или да наложат санкции на несъответстващи платформи или хостове.

Предаване на данни: Съгласно споразумението държавите-членки ще създадат единна цифрова входна точка за получаване на данни от платформи за дейността на хоста (напр. конкретен адрес, съответен регистрационен номер, URL на списъка) на месечна база. По-малко натоварващ режим е създаден за микро и малки платформи със средно 4250 обяви или по-малко. Тези данни ще се използват за събиране на статистически данни и ще позволят на публичните органи да оценят по-добре ситуацията на място и да подобрят туристическите услуги в своя район.

 

Следващи стъпки

Неформалното споразумение ще трябва да бъде прието от Съвета и Парламента, преди да стане закон. След влизането му в сила страните членки ще разполагат с 24 месеца, за да адаптират системите си за регистрация и да създадат необходимата ИТ инфраструктура.

 

Заден план

Пазарът за краткосрочни наеми се увеличи бързо през последните години, главно поради появата и разширяването на стотици онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia и TripAdvisor. Този тип настаняване обхваща около една четвърт от общото туристическо настаняване в ЕС и се очаква този дял да се увеличи. Въпреки че подобни наеми създават ползи за домакините, туристите и много региони, някои изследователи твърдят, че липсата на подходящи правила също допринася за проблеми като по-високи цени на жилищата, разселване и обезпокояване на постоянните жители, прекомерен туризъм и нелоялна конкуренция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев