Съветът по сигурността към МС потвърди рисковете за потребителите на горива при отпадане на дерогацията за 3 дни

Премиерът акад. Николай Денков
18.11.2023 / 10:14

Рисковете за българския пазар на горива и цените за потребителите се запазват, ако дерогацията за преработка на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“ се прекрати предсрочно за 3 дни. Това става ясно от новите доклади, представени пред народни представители на извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет в четвъртък. Докладите са изготвени от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ (б.а. - докладите са прикачени в края)

На брифинг премиерът акад. Николай Денков поясни, че рязкото спиране на дерогацията повишава и рисковете от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията. Затова и преминаването към изцяло неруски нефт трябва да се случи в няколко стъпки.

„Смяната на нефта трябва да се случва поетапно, защото иначе се създават технологични рискове от запушвания, експлозии, пожари и други аварии, които нефтохимиците много добре знаят“, заяви министър-председателят.

Поради съществения напредък на екипа, сформиран от Министерския съвет за подготовка на поетапната отмяна на дерогацията, може да се дефинират минимални срокове за преминаване на рафинерията изцяло към неруски нефт: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт, след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт.

„Оптималните срокове, които представихме в предишния доклад, минимизират рисковете така че да няма никаква опасност от повишаване на цените на горивата при прекратяване на дерогацията. Със съкращаването на сроковете тези рискове се увеличават“, категоричен е акад. Денков. Тази опасност нямаше да стои на дневен ред, ако в Народното събрание не бе внесен законопроект за прекратяване на дерогацията в тридневен срок, добави той.

В отговор на журналистически въпрос премиерът подчерта, че взетите решения и предложената дата от 1 март 2024 нямат нищо общо с ротацията на кабинета. „Тези решения са взети на база на експертно обсъждане на рисковете. Ако имаше политически елемент, щяхме да търсим преместване в мандата на госпожа Габриел. 1 март е все още в мандата на настоящото правителство“, заяви акад. Денков.

 

Доклад от Държавна агенция „Национална сигурност“

Доклад от служба „Военно разузнаване“

Доклад от Държавна агенция „Разузнаване“

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев