Проведе се компютърно подпомаганото командно-щабно учение на НАТО „Gordian Knot - 2023“ в Солун

...........................................................
18.11.2023 / 12:27

Български военнослужещи от Съвместно командване на силите и 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в компютърно подпомаганото командно-щабно учение (КПКЩУ) на НАТО „Gordian Knot - 2023“ (GOKN 23) на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. То се проведе от 6 до 17 ноември 2023 г. на полигон „Прокопиди“ в близост до град Солун, Гърция. В учението участваха още над 500 щабни офицери от 12 държави-членки на НАТО, както и военнослужещи от Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция, Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Италия, Пети американски корпус в Европа, Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) в Куманово, Република Северна Македония, Десета испанска механизирана бригада, Втора планинска бригада в Румъния и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в Унгария.

Основните цели на учението бяха да се повишат знанията, уменията и способностите на военнослужещите, както и да се усъвършенства изпълнението на задачите при планиране и провеждане на мащабна съвместна операция в условията на член 5 от Вашингтонския договор.

 

Корпусът за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция (NRDC-GR), е първият щаб, обучен и сертифициран за ролята на Многокорпусно сухопътно компонентно командване в структурата на силите на НАТО (NFS) през 2021 г. През последните години NRDC-GR постоянно се развива като структура със способности да реагира на новите глобални предизвикателства.

NRDC-GR непрестанно подобрява своите умения, позволявайки на щаба да приеме и тества концепцията „Multi Domain Operations“ при планиране и провеждане на операции в петте оперативни области (сухопътна, въздушна, морска, космическа и кибер).

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев