Права на децата: какво прави ЕС, за да защити децата?

Европейски Парламент
18.11.2023 / 14:31

Научете за мерките, предприети от ЕС и Европейския парламент за защита на децата и насърчаване на тяхното благополучие.

 

Правата и защитата на децата като приоритет на ЕС

Защитата и насърчаването на правата на децата е основна цел за ЕС и Европейския парламент, заложена в член 3 от Договора за Европейския съюз и в Хартата на основните права на ЕС.

Парламентът работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия, агенциите на ЕС, Съвета на Европа и националните органи за защита на правата на децата и гарантиране на техните права чрез законодателство.

Парламентът назначи координатор по правата на децата, който действа като централна точка за контакт, за да наблюдава и гарантира, че техните права са включени в политиките и законодателството на ЕС.

Със стратегията на ЕС за правата на детето за периода 2021-2024 г., приета през март 2021 г., ЕС има за цел да се бори с бедността, социалното изключване, дискриминацията и всякакъв вид сплашване.

ЕС постигна съгласие относно европейска гаранция за децата, която има за цел да гарантира, че всички деца в ЕС, включително тези в риск от бедност, имат достъп до здравеопазване и образование. Всяка страна от ЕС е назначила координатор по гаранцията за деца, който отговаря за представянето на нейните национални планове за действие до 2030 г.

 

Борба с детския труд

Като част от усилията си да сложи край на принудителния труд по света, ЕС работи за изкореняването на детския труд. През октомври 2023 г. евродепутатите приеха своята позиция за забрана на пазара на ЕС на продукти, произведени чрез използване на принудителен труд.

Проекторегламентът предвижда рамка за разследване дали компаниите използват принудителен труд, включително детски труд, и ако това се докаже, техните продукти ще бъдат спирани на границите на ЕС, а тези, които вече са достигнали до пазара на ЕС, ще бъдат изтеглени.

 

По-безопасен интернет

Децата все повече използват интернет и мобилни телефони. Въпреки че това отваря нови пътища за учене и социални възможности, то също така крие рискове като кибертормоз, неподходящо за възрастта съдържание и дезинформация.

През май 2022 г. Комисията представи актуализирана стратегия за по-безопасен и по-добър интернет за деца и млади хора.

 

Предотвратяване на сексуално насилие над деца онлайн

Парламентът работи върху нови правила, насочени към предотвратяване и спиране на сексуалното малтретиране на деца онлайн, като същевременно се защитава неприкосновеността на личния живот.

Новите правила ще задължат доставчиците на услуги за хостинг и съобщения да оценят риска от злоупотреба с техните услуги и да предприемат пропорционални и ефективни мерки за смекчаване на рисковете, като същевременно напълно избягват масовото наблюдение.

 

Борба с трафика на хора

Децата могат да бъдат по-уязвими от възрастните и следователно изложени на по-голям риск да станат жертви на трафик на хора, особено в резултат на фактори като бедност, насилие и дискриминация.

Комисията предложи укрепване на съществуващите правила на ЕС за справяне с трафика на хора. Парламентът прие позицията си през октомври 2023 г., като предложи допълнителни стъпки за защита на жертвите. Позицията формира основата за преговори със страните от ЕС по окончателния законодателен текст.

Войната в Украйна подчерта необходимостта от повече действия за защита на децата във военни зони. През април 2022 г. парламентът призова за по-голяма защита на децата, бягащи от войната в Украйна. Евродепутатите казаха, че идентификацията и регистрацията са ключови за защитата на децата от риска от трафик, незаконно осиновяване и други видове злоупотреба.

 

Безопасност на играчките

Правата на децата като потребители са защитени чрез политиките на ЕС за здравето и потребителите. Играчките например трябва да отговарят на критериите за безопасност, преди да могат да бъдат продавани в ЕС.

Парламентът призовава за промени в Директивата за безопасността на детските играчки с аргумента, че тя не отразява най-новите научни открития за възможни вредни химикали.

През юли 2023 г. Комисията публикува предложение за актуализации на правилата. Предложението взема предвид технологичното развитие и неизвестни досега проблеми с безопасността. Той поставя по-строги изисквания за химични вещества, които могат да причинят или насърчат рак, генетични мутации или да увредят репродуктивните функции. Тежките метали и алергенните аромати ще бъдат забранени.

 

Видео игри

Депутатите приеха доклад през януари 2023 г., призоваващ за хармонизирани правила на ЕС за по-добра защита на играчите, включително децата, в сектора на онлайн видеоигрите.

Парламентът призова за по-строги инструменти за родителски контрол и правила за подкани за покупка в играта и „отглеждане на злато“, което включва продажба на виртуални предмети за реални пари.

Предвид потенциалните рискове, породени от видеоигрите за психичното здраве, евродепутатите предупреждават да не се проектират игри по начини, които могат да доведат до пристрастяване към игри, изолация и кибертормоз.

 

Навици за здравословно хранене в училище

ЕС подкрепя схема, която има за цел да предлага пресни плодове, зеленчуци и мляко на милиони деца в училищата, вариращи от детски ясли до гимназии, в целия ЕС. Схемата е в сила от 2017 г.

През май 2023 г. Парламентът призова за повече средства за схемата, по-малко бюрокрация, по-дълги договори за училищата и по-опростени процедури за обществени поръчки. Евродепутатите също предложиха страните от ЕС да използват част от финансирането за обучение по хранене.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев