Търговски споразумения: върху какво работи ЕС

Вижте кои търговски споразумения вече са в сила, кои се ратифицират и кои все още се договарят
21.11.2023 / 11:53

ЕС договаря различни търговски сделки по целия свят, но те зависят от одобрението на Европейския парламент. Прочетете нашия преглед на текущите преговори.

 

Значението на търговските споразумения

Търговските споразумения са ключов компонент от търговската политика на ЕС. тъй като те са ключов двигател на икономическия растеж. През 2022 г. ЕС беше вторият по големина износител на стоки в света (14%) след Китай (18%), но пред САЩ (10%). Освен това беше вторият по големина вносител (15%) след САЩ с 16%, но изпревари Китай (13%) през 2022 г. Новите търговски споразумения създават нови бизнес възможности за европейските компании, което води до създаване на повече работни места, докато потребителите могат да търсят напред към повече избор и по-ниски цени.

Съществуват опасения, че търговските споразумения могат да доведат до загуба на работни места в някои сектори поради повишената конкуренция, но тези споразумения винаги създават повече работни места, отколкото унищожават. Друго безпокойство е, че те биха могли да доведат до високи стандарти за качество на продукти като разводняване на храни. Въпреки това, тъй като ЕС представлява толкова голям пазар, той е в добра позиция да наложи своите стандарти на чуждестранните компании.

За евродепутатите стандартите за качество винаги са червена линия в търговските споразумения и всеки опит за понижаването им може да бъде причина те да ги отхвърлят. Освен това преговарящите от ЕС често включват клаузи относно правата на човека и трудовите права в търговските споразумения, за да помогнат за подобряване на ситуацията в страната, с която търгуваме.

 

Видове споразумения

ЕС има различни видове споразумения с държавите. Те могат да се съсредоточат върху намаляване или премахване на тарифните бариери или създаване на митнически съюз чрез премахване на митата и установяване на съвместна митническа тарифа за чуждестранен внос.

Не всичко обаче е въпрос на тарифи. Може също да е свързано с инвестиции и как да се справят със спорове, свързани с инвестиции. Например, когато една компания смята, че решение на правителството засяга нейните инвестиции в тази страна. Нетарифните бариери също са жизненоважни, като продуктовите стандарти (например ЕС забрани някои хормони в говедовъдството поради опасения за здравето).

Споразуменията могат също така да помогнат за защитата на традиционните хранителни продукти от Европа, като накарат държавите да признаят географски указания. Това означава, че не можете да претендирате за определени описания за вашия продукт, освен ако не са произведени в региона и в традицията, с която са свързани. Това се отнася за продукти като френско шампанско и гръцка фета.

 

Европа

ЕС и Обединеното кралство се споразумяха за споразумение за търговия и сътрудничество, определящо условия за търговия като нулеви квоти и тарифи, както и правила за лоялна конкуренция.

 

Северна Америка

Споразумението за свободна търговия с Канада, известно като Всеобхватно икономическо търговско споразумение (Ceta), влезе временно в сила на 21 септември 2017 г. То ще влезе изцяло в сила, след като всички държави от ЕС ратифицират споразумението.

По отношение на САЩ Съветът на ЕС одобри мандати за преговори за споразумение за премахване на митата за индустриални стоки и взаимно признаване на оценката за съответствие със САЩ. Остава да бъдат решени по-нататъшните стъпки. През юни 2021 г. ЕС и САЩ стартираха Съвета за търговия и технологии ЕС-САЩ . Идеята е да работим заедно по глобални търговски, икономически и технологични въпроси, както и да задълбочим търговските и икономически отношения.

 

Азия

Икономическото партньорство между ЕС и Япония влезе в сила на 1 февруари 2019 г. Споразумение с Виетнам влезе в сила през 2020 г.

Не се водят преговори за свободна търговия с Китай. През септември 2020 г. ЕС и Китай постигнаха споразумение за защита на географските означения на 100 европейски продукта и 100 китайски продукта на пазарите на другата страна. Това беше одобрено от парламента на 11 ноември 2020 г. Споразумението ще бъде разширено до още 175 европейски и китайски продукта през следващите четири години.

През декември 2020 г. ЕС и Китай приключиха по принцип преговорите по Всеобхватното споразумение за инвестиции . Споразумението предоставя на инвеститорите от ЕС по-голям достъп до китайския пазар.

 

Океания

През юни 2022 г. ЕС и Нова Зеландия сключиха споразумение за свободна търговия . Парламентът ще го гласува на 22 ноември. Той също така ще трябва да бъде одобрен от Съвета, преди да може да влезе в сила.

Преговорите за всеобхватно търговско споразумение с Австралия започнаха на 18 юни 2018 г.

 

Латинска Америка

През юни 2019 г. беше постигнато принципно споразумение със страните от Меркосур, но то подлежи на одобрение от Съвета и Европейския парламент.

Преговорите с Мексико за модернизиране на Глобалното споразумение ЕС-Мексико започнаха през юни 2016 г. На 21 април 2018 г. беше постигнато политическо споразумение. То все още трябва да бъде одобрено от Съвета и Европейския парламент, преди да може да влезе в сила.

 

Южното Средиземноморие и Близкия изток

Има различни споразумения, включително споразумения за асоцииране, особено за насърчаване на търговията със стоки. Водят се и разговори за разширяване на тези споразумения в области като селското стопанство и индустриалните стандарти с отделни страни.

 

Ролята на парламента

Тъй като Договорът от Лисабон влезе в сила през 2009 г., търговските споразумения се нуждаят от одобрението на Парламента, преди да могат да влязат в сила. Членовете на ЕП също трябва редовно да получават информация за напредъка по време на преговорите.

Парламентът вече показа, че няма да се поколебае да използва ветото си, ако има сериозни опасения. Например членовете на ЕП отхвърлиха Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (Acta) през 2012 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев