Премиерът акад. Денков от Страсбург: Няма "План Б", кабинетът работи усилено за присъединяването на България към Шенген през декември

...........................................................
22.11.2023 / 17:01

За мен няма "План Б". Целият кабинет – аз, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и останалите министри полагаме всички усилия, за да може България да се присъедини към Шенгенското пространство през декември т.г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместно изявление с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

„Ще продължим да работим упорито, защото приемането ни в Шенген е важно за България като държава, то е част от пълното ни развитие като модерна страна с високотехнологична икономика, с добре развити институции, с върховенство на закона. Също така, искаме да сме част от развитието на Европа. Нашите аргументите не са само в полза на България, но и в полза на целия Европейски съюз“, подчерта министър-председателят.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също подчерта, че мястото на страната ни е в Шенгенското пространство и изрази разочарованието на Европейския парламент от миналогодишното решение за забавяне на присъединяването на България и Румъния. „Заставаме на ваша страна. Няма основателна причина България да не бъде приета в Шенген, след като изпълнява условията от 11 години“, заяви председателят на Европейския парламент. И изрази надежда Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да направи всичко възможно, за да бъде постигнато единодушие тази зима.

Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че се насърчават усилията на правителството ни да изпълни всички условия за приемането на еврото. „Присъединяването към еврозоната е най-доброто решение за вашата страна, бизнесите ви, вашите индустрии и всички българи от гледна точка на финансова стабилност и възможности“, заяви Роберта Мецола.

Премиерът акад. Денков благодари за непрекъснатата и силна подкрепа за приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и участието ѝ в европейските структури.

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев