Бъдещето на ЕС: предложенията на Парламента за изменение на Договорите

Европейски Парламент
22.11.2023 / 18:07

След Конференцията за бъдещето на Европа и в контекста на безпрецедентни предизвикателства и множество кризи, евродепутатите представиха предложения за промяна на ЕС.

 

Парламентът се застъпва за реформи, които ще подобрят капацитета на ЕС да действа и ще укрепят мнението на гражданите. Ключови сред предложенията на евродепутатите са:

по-двукамарна система и по-малко безизходици в Съвета чрез повече решения с гласуване с квалифицирано мнозинство и обикновената законодателна процедура ;

пълноценно право на законодателна инициатива и роля на съзаконодател на Парламента за дългосрочния бюджет ;

преразглеждане на правилата за състава на Комисията (преименувана на „Европейски изпълнителен орган“), включително избор на нейния президент (като номинацията трябва да се направи от Парламента и одобрението от Европейския съвет - обръщане на настоящия процес), ограничаване на броя на комисарите до 15 (на ротационен принцип между държавите-членки), което дава възможност на председателя на Комисията да избира своя колегия въз основа на политически предпочитания, като се има предвид географският и демографски баланс, и механизъм за порицание на отделни комисари;

значително по-голяма прозрачност в Съвета чрез публикуване на позициите на държавите-членки на ЕС по законодателни въпроси; и

повече дума за гражданите чрез задължение за ЕС да създаде подходящи механизми за участие и като даде на европейските политически партии по-силна роля.

 

Повече сътрудничество на ниво ЕС

Депутатите призовават за повече правомощия на ЕС по въпросите на околната среда, както и споделени правомощия на ЕС в следните области, които понастоящем са от изключителната компетентност на държавите-членки: обществено здраве (особено трансгранични заплахи за здравето и включително сексуално и репродуктивно здраве и права), гражданска защита, индустрия и образование. Съществуващите споделени правомощия следва да бъдат доразвити в областта на енергетиката, външните работи, външната сигурност и отбраната, политиката по външните граници и трансграничната инфраструктура.

Докладът, одобрен с 305 гласа „за“, 276 „против“ и 29 „въздържали се“, беше изготвен от петима съдокладчици, представляващи голямо мнозинство в парламента. Съпътстващата резолюция беше приета с 291 гласа „за“, 274 „против“ и 44 „въздържал се“. Цитати на петимата водещи евродепутати можете да намерите тук .

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за по-ефективен и демократичен ЕС в съответствие с предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

Следващи стъпки

Сега, след като членовете на ЕП повториха призива си за изменение на договорите на ЕС и призоваха Съвета „незабавно и без обсъждане да представи предложенията [...] на Европейския съвет“, държавните и правителствените ръководители на ЕС трябва да определят до Конвент - решение с обикновено мнозинство. Очаква се испанското председателство на Съвета да представи предложенията на Европейския съвет през декември. Научете повече за това как се променят договорите на ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев